Γιατί οι Ελβετοί επένδυσαν 8,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική Antcor

Γιατί οι Ελβετοί επένδυσαν 8,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική Antcor

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, CEO της Attica Ventures, μιλάει στο FortuneGreece για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα deal για ελληνική startup. 

Σε ελβετικά χέρια πέρασε και επισήμως το σύνολο των μετοχών της εταιρίας Antcor ΑΕ, της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του wi-fi και της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Attica Ventures, Η εισηγμένη στο Ελβετικό χρηματιστήριο, u-blox, απέκτησε έναντι περίπου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν τη συμφωνία ως το μεγαλύτερο deal πώλησης ελληνικής startup εταιρείας, στην οποία συμμετέχει venture capital.

Μετά την επένδυση των Ισραηλινών, τον Οκτώβρη του 2012, η οποία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά και σε συνέχεια της υπογραφής σημαντικών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και αυτής με την ιαπωνική ΝΤΤ (τον αντίστοιχο ελληνικό ΟΤΕ), το επόμενο βήμα για τη διοίκηση της Antcor ήταν η εξαγορά της από επενδυτές του εξωτερικού.

«Οι κινήσεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για την εξαγορά της εταιρείας από τους “μεγάλους παίκτες” του κλάδου. Προτού καταλήξουμε στην ελβετική u-blox είχαμε προβεί σε συζητήσεις με εταιρείες από Αμερική, Ιαπωνία και Ισραήλ. Η short list στην οποία καταλήξαμε απαιτούσε την τεχνολογική και επιχειρηματική αξιολόγηση των επενδυτών. Από τα τέλη Μαΐου, όταν και έγινε η τελική επιλογή, βρισκόμασταν για περίπου τρεις μήνες σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την u-blox» αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

Η πορεία της Antcor προς την κορυφή
Η Antcor, ιδρύθηκε το 2006 και σήμερα απασχολεί 25 Έλληνες μηχανικούς λογισμικού, αριθμός που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια χάρη στην ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών. Αξίζει να σημειωθεί πως η αλλαγή διοίκησης δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγή έδρας και αυτό γιατί το κόστος εργασίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας είναι χαμηλότερο συγκριτικά με άλλες χώρες του εξωτερικού.

«Από την εξαγορά της Antcor από την u-blox δημιουργήθηκαν έσοδα, καθώς ήρθε ξένο συνάλλαγμα στη χώρα μας. Δεν νομίζω ότι αυτό το διάστημα, με τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα ασταθές επενδυτικό περιβάλλον, να υπάρχουν άλλες εταιρείες που να μπορούν να εξαγοραστούν σε τόσο υψηλή τιμή».

Φυσικά η εξέλιξη για την Antcor δεν θα μπορούσε να ήταν τέτοια εάν δεν βρισκόταν στο δρόμο της η Attica Ventures, η οποία πίστεψε το όραμα της τότε startup εταιρείας και την στήριξε στα πρώτα της βήματα με το υπό διαχείριση κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Zaitech.

«Αυτό που είδε από την πρώτη στιγμή η ομάδα της Attica Ventures στην Antcor ήταν το γεγονός ότι επρόκειτο για μια εταιρεία που είχε την ικανότητα να παράγει software υψηλών προδιαγραφών. Αν αυτό θα μεταφραζόταν στο μέλλον σε αύξηση κερδών, σίγουρα ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε».

 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.
ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές παρόμοιες ευκαιρίες»
Στα πρώτα της βήματα η Antcor επιχείρησε να εξειδικευτεί στα wi max δίκτυα και όχι στα wi-fi. Μολονότι η αναγνώριση ήρθε σχετικά γρήγορα, αφού είχε υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με γνωστές πολυεθνικές, τα δεδομένα στην αγορά άλλαξαν και όλοι στράφηκαν στο wi-fi. Η ικανότητα της ελληνικής εταιρείας να αλλάξει στρατηγική και να ακολουθήσει τον παλμό της αγοράς ήταν αυτή που της χάρισε τη θέση που έχει σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Θεωρώ ότι σε βάθος χρόνου έχουν δικαιωθεί οι επενδυτικές μας επιλογές. Για εμάς η πώληση της Antcor αποτελεί και το διαβατήριο μας για τις διεθνείς αγορές. Αν είναι κάποιος καλός σε αυτό που κάνει θα τον βρουν οι επενδυτές όπου και να είναι. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές εταιρείες στις οποίες μπορούν να επενδύσουν ξένα Funds. Για να είναι όμως ανταγωνιστικές είναι προαπαιτούμενο η δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και όχι απλών εφαρμογών».

Ποια είναι η Attica Ventures
H Attica Ventures, ιδρύθηκε το 2003 από την Attica Bank (η πρώτη ελληνική τράπεζα που δημιούργησε εταιρία διαχείρισης ΑΚΕΣ). Από το 2004 διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους € 65 εκ. με επενδυτές την Attica Bank, το ΤΑΝΕΟ και ιδιώτες επενδυτές.

Έχει ήδη, διοχετεύσει κεφάλαια άνω των € 40 εκ. ευρώ συμμετέχοντας στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που συνολικά ξεπερνούν τα € 170 εκ. ευρώ.

Σήμερα, θεωρείται από τις πλέον επιτυχημένες εταιρίες διαχείρισης venture capital στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοπoιήσει 12 επενδύσεις σε ελληνικές ΜμΕ, συνδράμοντας στη ανάπτυξή τους και στη δημιουργία περισσοτέρων από 800 νέων θέσεων εργασίας. Τέσσερις από τις επενδύσεις της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (mastihashop, Doppler, Performance Technologies, Foodlink), ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει τέσσερις αποεπενδύσεις με σημαντικές υπεραξίες για τους επενδυτές μέχρι σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2011, η εταιρία τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο Αύξησης της Απασχόλησης.

Διαβάστε ακόμη: 

To μεγαλύτερο deal πώλησης ελληνικής startup εταιρείας

«Θα διαθέσουμε 40 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες ΜμΕ»