Γιατί το εμπάργκο απειλεί την εύθραυστη ελληνική ανάκαμψη

Γιατί το εμπάργκο απειλεί την εύθραυστη ελληνική ανάκαμψη

Οι  αλυσιδωτές συνέπειες του ρωσικών κυρώσεων που επηρεάζουν και την Ελλάδα. 

Ανεκτό χαρακτηρίζει το κόστος από το εμπάργκο των Ρώσων στην ελληνική οικονομία ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, αλλά συμπληρώνει ότι ο «αντίκτυπος μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επιβλαβής για τον τουρισμό και τη γεωργία εν μέσω μιας εύθραυστης πορείας αργής ανάκαμψης».

«Δημιουργεί και ερωτήματα για την ενεργειακή ασφάλεια το προσεχές φθινόπωρο και τον χειμώνα», συμπληρώνει μιλώντας στο Bloomberg.

Το πρακτορείο στέκεται στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και το διμερές εμπόριο (λόγω κυρίως φυσικού αερίου) φτάνει τα 9,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας και αυτό με τη Γερμανία. Σημειώνει ότι ήδη υπάρχουν προβλέψεις για 200.000 λιγότερες αφίξεις Ρώσων τουριστών και απώλεια 300 εκατ. ευρώ από τα τουριστικά έσοδα.

Υπενθυμίζει τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ ότι παράλληλα καταγράφεται μείωση 50% στις αφίξεις Ουκρανών. Αυτά τα στοιχεία έρχονται μετά την αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία κατά 42% πέρυσι, στο 1,34 εκατομμύριο επισκέψεις.

Επίσης καταγράφονται τα προβλήματα που προκαλούνται στον αγροτικό τομέα, δεδομένου ότι μπορεί η ρωσική αγορά να καλύπτει μόλις το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών, όμως απορροφά το 25% των ροδάκινων και το 50% της φράουλας.

Από την ελληνική πλευρά πάντως τηρείται στάση αναμονής για τις ενέργειες της Ε.Ε. με τη Σοφία Βούλτεψη να διαβεβαιώνει ότι θα αποζημιωθούν οι Έλληνες αγρότες.

Το σενάριο για διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων που έμειναν αδιάθετα λόγω Ρωσίας στην αγορά της ΕΕ εξετάζεται, αλλά δεν θεωρείται συμφέρον από την ελληνική πλευρά καθώς αναμένεται να προκαλέσει απότομη πτώση των τιμών, η οποία θα πλήξει τους Έλληνες παραγωγούς.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αυτή τη στιγμή έχουν «μπλοκαριστεί» λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, περί τους 2,349 εκατ. τόνους οπωροκηπευτικών προϊόντων ευρωπαίων παραγωγών, γεγονός που δημιουργεί ήδη πίεση στις τιμές.

Ζητούν αποζημίωση και οι αυτοκινητιστές
«Να αποζημιωθούν οι Έλληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα, για τις ζημιές που θα προκληθούν από το ρωσικό εμπάργκο» απαιτεί η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Κενανίδης, η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στον κλάδο, που έρχεται να προστεθεί στη δραματική συρρίκνωση του μεταφορικού έργου, λόγω της οικονομικής κρίσης και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η ΟΦΑΕ, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα προσπαθήσει, από την πλευρά της, να συνεισφέρει, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο για τους μεταφορείς που εκπροσωπεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και ενημερώνει άμεσα τα μέλη της για τις τυχόν εξελίξεις.

Σύσκεψη για τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην ελληνική οικονομία
Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας συγκάλεσε σύσκεψη, ύστερα από από εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με τις άμεσες ζημιές που θα υποστεί η ελληνική οικονομία.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως διαπιστώθηκε, το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά και η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 140 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυτή την περίοδο.

Παρ’ όλα αυτά αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Κίνα ξεκινάει άμεσες πωλήσεις φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία

«Θα αποζημιωθούν οι αγρότες που πλήττονται από το εμπάργκο»

Πώς η ρωσική τουριστική «φούσκα» επηρεάζει την Ελλάδα