Γιατί επιβραδύνεται η ζήτηση για EV στην Ευρώπη και τί περιμένουν οι οδηγοί

Γιατί επιβραδύνεται η ζήτηση για EV στην Ευρώπη και τί περιμένουν οι οδηγοί
epa07557652 The e.GO Life electric car is charged at the start of the e-car production line of the electric vehicle developer e.GO Mobile AG, which comprises 30,000 units per year, in Aachen, Germany, 09 May 2019. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν είναι μόνο η οικονομική αβεβαιότητα που τους αποτρέπει από την αγορά.

Μετά από χρόνια επιταχυνόμενης ανάπτυξης, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη φαίνεται να εισέρχονται σε μια φάση επιβράδυνσης, καθώς οι οδηγοί περιμένουν καλύτερα, φθηνότερα μοντέλα, τα οποία αναμένονται σε δύο με τρία χρόνια.

Οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 47% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, αλλά αντί να πανηγυρίζουν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Volkswagen και Mercedes-Benz, έδωσαν μια μάλλον μελαγχολική νότα.

Τα υψηλά επιτόκια και η υποτονική αγορά αποτρέπουν τους πελάτες, προειδοποίησαν, με τις παραγγελίες EV της Volkswagen, για παράδειγμα, να είναι στα… μισά σε σχέση με πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έμποροι στη Γερμανία και την Ιταλία καθώς και η έρευνα τεσσάρων παγκόσμιων εταιρειών ανάλυσης δεδομένων λένε ότι πίσω από την πιο αργή υιοθέτηση κρύβονται περισσότερα από την οικονομική αβεβαιότητα, με τους καταναλωτές να μην έχουν πειστεί ότι τα EVs ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους σε ασφάλεια και τιμή.

«Το κύριο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα», δήλωσε ο Thomas Niedermayer, επικεφαλής μιας 45χρονης οικογενειακής βαυαρικής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων.

«Πολλοί υποθέτουν ότι η τεχνολογία θα βελτιωθεί και προτιμούν να περιμένουν τρία χρόνια για το επόμενο μοντέλο παρά να αγοράσουν τώρα ένα όχημα που θα χάσει γρήγορα την αξία του».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: