Ο Ντε Γκίντος της ΕΚΤ προειδοποιεί: Προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες

Ο Ντε Γκίντος της ΕΚΤ προειδοποιεί: Προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος μιλά στην ημερίδα που διοργανώνει το ΙΟΒΕ με θέμα: «Τάσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι προοπτικές για την Ελλάδα», Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή μπορεί να επιταχυνθεί και πάλι προσωρινά, προειδοποίησε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς Ντε Γκίντος.

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική προς το παρόν, αν και στη συνέχεια θα πρέπει να ενισχυθεί και πάλι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αρχίζει να αποδυναμώνεται, τόνισε μιλώντας στο Euro Finance Week στη Φρανκφούρτη.

«Αναμένουμε μια προσωρινή ανάκαμψη του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνέπειες από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων το φθινόπωρο του 2022 περιορίζονται», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. «Αλλά βλέπουμε ότι η γενική αποπληθωριστική διαδικασία θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει το πιο αδύναμο ρυθμό εδώ και δύο χρόνια, αν και στο 2,9% εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών, καθώς αποσύρεται η κρατική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης κακρίβειας και αυξάνονται οι μισθοί των εργαζομένων. Ο Ντε Γκίντος αναγνώρισε τους κινδύνους που διακρίνονται στον ορίζοντα.

«Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν μια σημαντική πηγή αβεβαιότητας εν μέσω των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων και των επιπτώσεων των δημοσιονομικών μέτρων», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος. «Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες ενδέχεται επίσης να υποστούν ανοδικές πιέσεις λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης ευρύτερα».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: