Γιατί «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Γιατί «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Η γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ μιλάει στο Fortune για τη «βροχή» από καταγγελίες των πολιτών σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος.

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για τα «φουσκωμένα» ραβασάκια της ΔΕΗ που αναγκάζουν χιλιάδες καταναλωτές να πληρώσουν αστρονομικά ποσά. Οι πολίτες παραπονιούνται ότι οι τιμολογήσεις γίνονται με αδιευκρίνιστα κριτήρια, καθώς εκτός των ρυθμιζόμενων χρεώσεων υποχρεούνται να επιβαρυνθούν και με χρεώσεις υπέρ τρίτων που εξανεμίζουν το ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους.

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com η Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ ,Παναγιώτα Καλαποθαράκου, τους τελευταίους μήνες η οργάνωση λαμβάνει καθημερινά παράπονα (τηλεφωνικές κλήσεις κατά μέσο όρο 5 την μέρα) από καταναλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Αρκετές δε από τις περιπτώσεις είναι τόσο κραυγαλέες που οποιοσδήποτε μπορεί με την πρώτη ματιά να εντοπίσει την άδικη υπερχρέωση που έχει επιβληθεί στον λογαριασμό του τελικού καταναλωτή. Η κ. Καλαποθαράκου παραθέτει τον λογαριασμό ρεύματος δύο φοιτητών στις Σέρρες όπου για το διάστημα από 23/11/2015 έως 22/03/2016 ο Εκκαθαριστικός λογαριασμός είχε διαμορφωθεί σε 256,55 ευρώ, όταν για το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ήτοι από 22/11/2016 έως 19/03/2017, οι δύο νεαροί κλήθηκαν να πληρώσουν 633,97!!! με κατανάλωση 1.321 kwh επιπλέον στον πρόσφατο λογαριασμό.

«Από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιούμε στους λογαριασμούς ρεύματος διαπιστώνουμε ότι οι “ρυθμιζόμενες χρεώσεις” που αφορούν μεταξύ άλλων στο ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) από κατανάλωση πάνω από 2000 kwh το 4μηνο εκτοξεύονται στα ύψη. Είναι μια μεγάλη αδικία που επιβαρύνει τα νοικοκυριά και πρέπει να διορθωθεί» επισημαίνει η κα Καλαποθαράκου τονίζοντας παράλληλα πως στην πραγματικότητα οι Έλληνες πολίτες εξαναγκάζονται να πληρώσουν από τη δική τους τσέπη την κοινωνική πολιτική του κράτους. «Μια ακόμη χρέωση που θεωρούμε ότι είναι άδικη είναι το ΕΤΜΕΑΡ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) καθώς και πλήθος άλλοι μικροί φόροι. Πάρτε για παράδειγμα τα Δημοτικά Τέλη, αλλά και την ΕΡΤ. Αποτελούν άσχετες με τους λογαριασμούς ρεύματος χρεώσεις και πρέπει να αποσχιστούν από αυτούς».

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο Έλληνας καταναλωτής είναι τελικά σε θέση να διεκδικήσει το δίκιο του μέσω της ΕΚΠΟΙΖΩ και να απαλλαγεί από τις χρεώσεις υπέρ Τρίτων. Η κα Καλαποθαράκου παραδέχεται πως δεν είναι εύκολο οι πολίτες να τα βάλουν με τη ΔΕΗ και τονίζει ότι απαιτείται συλλογική και συστηματική προσπάθεια. «Πρέπει να οργανωθούμε οι καταναλωτές αν θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας. Η ΕΚΠΟΙΖΩ, ως εθελοντική οργάνωση, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και ζητά από τους καταναλωτές να γίνουν μέλη καταβάλλοντας την ετήσια συνδρομή, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε περισσότερα… Καλούμε τους καταναλωτές να είναι ενεργοί και να καταγγέλλουν συμπληρώνοντας την Αίτηση που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας (www.ekpizo.gr)».

Η ίδια προσθέτει πως στα άμεσα σχέδια της ΕΚΠΟΙΖΩ είναι ο έλεγχος της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι παράλογες υπερχρεώσεις εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση η ΕΚΠΟΙΖΩ βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και σύντομα αφού μελετηθεί το θέμα, το οποίο είναι πολύπλοκο, η διοίκησή της θα απευθυνθεί και στο αρμόδιο Υπουργείο απαιτώντας να διορθωθούν/τροποποιηθούν άδικες και παράλογες χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. «Εξίσου σημαντικό είναι οι λογαριασμοί που αποστέλλονται να είναι κατανοητοί και διαφανείς, όπως επίσης και οι συμβάσεις που υπογράφει ο καταναλωτής. Αυτό είναι επιβεβλημένο διότι στο χώρο της ενέργειας έχουν μπει και εννέα εναλλακτικοί πάροχοι απο τους οποίους μπορούμε να προμηθευτούμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Για να αποφευχθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όπου πτώχευσαν κάποιες εταιρείες και οι καταναλωτές έμειναν εκτεθειμένοι, θα πρέπει ο χώρος να λειτουργήσει με ευθύνη, διαφάνεια και σεβασμό στα δικαιώματα του καταναλωτή» καταλήγει η κα Καλαποθαράκου.