Γιατί η ασφάλεια των κινητών μας έγινε μια βιομηχανία μεγάλων κερδών

Γιατί η ασφάλεια των κινητών μας έγινε μια βιομηχανία μεγάλων κερδών

Η ασφάλεια στα κινητά αναδεικνύεται σε προσοδοφόρα δραστηριότητα για τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Η κυριαρχία μιας κουλτούρας «φέρε-τη-δική-σου-συσκευή» στον κόσμο των επιχειρήσεων σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί και διασυνδεδεμένοι. Όμως, καθώς οι χάκερ βελτιώνουν τις δεξιότητές τους στην παραβίαση κινητών τηλεφώνων, η επέκταση της γκάμας των συσκευών αναδεικνύεται σε στόχο του εγκλήματος και της κατασκοπείας.

Ως αντίδραση σε αυτές τις εξελίξεις, μια νέα αγορά αναδεικνύεται εντός του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες οι οποίες εντοπίζουν και περιορίζουν τις επιθέσεις στις κινητές συσκευές. Σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η Gartner αποκάλεσε αυτό τον κλάδο «άμυνα έναντι απειλών σε κινητά» και περιέγραψε μια σειρά υπηρεσιών – όπως η σάρωση για επικίνδυνες εφαρμογές και απειλητικά δίκτυα ασύρματης σύνδεσης – που προσφέρουν αυτές οι εταιρείες.

Εφόσον περισσότεροι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν πλέον τις προσωπικές συσκευές τους για επαγγελματικούς σκοπούς, οι υπηρεσίες των εταιρειών περιλαμβάνουν την παροχή μιας εφαρμογής ασφαλείας που οι εργαζόμενοι μπορούν να εγκαταστήσουν στο iOS ή Android τηλέφωνό τους.

Ο Πάτρικ Χεβέσι, συντάκτης της έκθεσης της Gartner, είπε στο Fortune ότι διάφορες εταιρείες κυβερνοασφάλειας εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη μιας πλήρους γκάμας υπηρεσιών, αλλά η FireEye, η Lookout και η Better Mobile ξεχωρίζουν ως πρώιμοι ηγέτες στον κλάδο της άμυνας εναντίον απειλών σε κινητά.

Η προστασία κινητών συσκευών είναι πιο δύσκολη σε σχέση με ένα παραδοσιακό εταιρικό περιβάλλον, λέει ο Ρόι Τούβι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφαλείας Wandera, επειδή οι εργαζόμενοι ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο και δεν είναι πρακτική η προστασία του κινητού του καθενός μέσα σ’ ένα εικονικό εταιρικό δίκτυο. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαιτίας της αρχιτεκτονικής τους είναι δύσκολη η υποκλοπή δεδομένων από κινητές συσκευές.

Όσο για τις απειλές, έρχονται σε δύο εκδοχές. Καταρχήν, υπάρχουν οι προσεκτικά στοχευμένες επιθέσεις που στοχεύουν σ’ ένα άτομο υψηλής αξίας εντός μιας εταιρείας και στον έλεγχο της συσκευής του μέσω π.χ. email phishing. Ο άλλος τύπος επίθεσης είναι λιγότερο στοχευμένος και αφορά, π.χ., τη διανομή μιας εφαρμογής με κακόβουλο λογισμικό με την ελπίδα της υποκλοπής δεδομένων.

Πηγή: fortune.com