Γιατί η BlackRock ορκίζεται «πίστη και αφοσίωση» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Γιατί η BlackRock ορκίζεται «πίστη και αφοσίωση» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να υποστηρίζουμε εταιρείες ορυκτών καυσίμων», αναφέρει χαρακτηριστικά η BlackRock σε σημείωμα και παραθέτει πίνακα με τα top holdings των εταιρειών που επενδύει.

Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, υποστηρίζει ανοιχτά ότι στην πραγματικότητα, αγαπά τα ορυκτά καύσιμα.

Σε σημείωμα για τις εταιρείες παραγωγής υδρογονανθράκων στο Τέξας, παραδέχεται ότι στην επενδυτική της στρατηγική η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί βασική κατεύθυνση, κόντρα στη διεθνή πολιτική και οικονομική τάση για στροφή στην καθαρή ενέργεια ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστροφική επέλαση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να υποστηρίζουμε εταιρείες ορυκτών καυσίμων […] Οι εταιρείες υδρογονανθράκων είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείωμα και παραθέτει πίνακα με τα top holdings των εταιρειών που επενδύει.

«Είμαστε πιθανόν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στον πλανήτη σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων», περηφανεύεται στο σχετικό σημείωμα. «Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στις συγκεκριμένες εταιρείες προσδοκούμε στην επιτυχία τους».

Στο Τέξας, η νέα νομοθεσία απαιτεί από τον ελεγκτή της πολιτείας, Γκλεν Χέγκαρ, να καταρτίσει έναν κατάλογο χρηματοπιστωτικών εταιρειών που μποϊκοτάρουν τα ορυκτά καύσιμα. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν στη συνέχεια να αποκλειστούν από τα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία όπως το Teacher Retirement System του Τέξας 197 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια με τη BlackRock.

Η BlackRock στην επιστολή της έγραψε ότι «δεν έχουμε και δεν θα μποϊκοτάρουμε εταιρείες ενέργειας» και ανέφερε συμμετοχές σε εταιρείες με έδρα το Τέξας όπως η Exxon Mobil Corp (XOM.N), η ConocoPhillips (COP.N) και η Kinder Morgan Inc (KMI.N ).