Γιατί η BlackRock «πάγωσε» την επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Κηφισό

Γιατί η BlackRock «πάγωσε» την επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Κηφισό

Η εταιρεία που έχει πολλές συνέργειες στην Ελλάδα αναθεωρεί τη στάση της - Ένα έργο που μένει δέκα χρόνια στα χαρτιά.

Η BlackRock, η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων του κόσμου, φαίνεται πως σταματά μεγάλη επένδυσή του στην Αθήνα, αξίας 300 εκατ. ευρώ. Όπως γράφει η «Καθημερινή», πρόκειται για το Academy Gardens, το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται εδώ και μια δεκαετία στο πρώην εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη επί της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το έργο έχει παραμείνει στα χαρτιά εδώ και 10 χρόνια λόγω προβλημάτων με τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης αλλά και με την αρχαιολογία λόγω της περιοχής. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια κινητικότητα.

Το ζήτημα προέκυψε με το πώς θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει η εταιρεία με το υπ. Περιβάλλοντος. Η BlackRock δεσμεύτηκε με αυτό τον Μάιο να αναλάβει μια σειρά έργων κοινωφελούς χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πάρκων και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πολιτισμού. Το συνολικό κόστος των δράσεων αυτών υπολογίζεται σε περίπου 5-6 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι παράγοντες του υπουργείου ζητούν τώρα το εν λόγω μνημόνιο να αποκτήσει άμεσα δεσμευτικό χαρακτήρα, τη στιγμή που ο επενδυτής δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις σχετικές οικοδομικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τους όρους δόμησης (με μειωμένο ύψος κτιρίων έναντι του αρχικού Π.Δ.) της έκτασης των 600 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται και το οικόπεδο 20 στρεμμάτων της Artume (πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη), έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας από τον περασμένο Μάιο.

Διαβάστε ακόμη: Τι απαντά ο Γιώργος Σταθάκης για την επένδυση της Black Rock στην Ακαδημία Πλάτωνος

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας αναφέρονται μεταξύ άλλων:

α) οι πρωτοβουλίες και δράσεις του Υπουργείου για την αρμονική ένταξη του έργου Academy Gardens στον αστικό ιστό και για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων, πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και

β) η δέσμευση της Artume Α.Ε. (ελέγχεται από το αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Blackrock) για συμβολή στην υλοποίηση των εν λόγω δράσεων και για ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεσή της με τον αρχαιολογικό χώρο επ’ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις κατά της κατασκευής του εμπορικού κέντρου Academy Gardens.

Τελικά, όμως, ο άνθρωπος που προωθούσε το έργο, ο κ. Γιώργος Τσουκαλάς (στέλεχος θυγατρικής του ΟΣΕ επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη) κατάφερε να πείσει την παρούσα κυβέρνηση. Λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Πάνος Σκουρλέτης είχε, επίσης, προχωρήσει σε ρύθμιση η οποία αποδείχθηκε ανεπαρκής. Τον Μάιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έδωσε τελικά το πράσινο φως.

Τι προβλέπει η επένδυση

Η Artume, όταν ήταν μέλος του αυστραλιανού επενδυτικού οχήματος MPGA που άνηκε στον όμιλο Macquarie Group, δαπάνησε 37.000.000 ευρώ το 2007 για την αγορά του ακινήτου της “Μουζάκης” και γειτονικού ακινήτου από την οικογένεια Λαναρά.

Η Artume σχεδιάζει την οικοδόμηση ενός γιγάντιου εμπορικού κέντρου εμβαδού 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Το νέο mall θα έχει την επωνυμία Academy Gardens και θα οικοδομηθεί στηνέκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφόρο Κηφισού 60).

Στις ανακοινώσεις της η εταιρία έκανε λόγο για μια πολύ μεγάλη επένδυση που θα δημιουργούσε 3.000 θέσεις εργασίας για τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου και άλλες 2.000 για την κατασκευή του.

Διαβάστε ακόμη:

BlackRock: O «γίγαντας» των 4,3 τρισ. δολαρίων