Γιατί η Boeing δυσκολεύεται να ανακάμψει από την πανδημία

Γιατί η Boeing δυσκολεύεται να ανακάμψει από την πανδημία
epa08391546 A file photo dated 14 June 2016 showing a man walking past a logo of US aircraft manufacturing company Boeing at Taoyuan airport, in Taoyuan, Taiwan (reissued 29 April 2020). Reports on 29 April 2020 state Boeing reported an adjusted loss of 1.70 billion USD in the first quarter of 2020, and said it plans to cut the number of its staff by about 10 per cent. EPA/RITCHIE B. TONGO *** Local Caption *** 53278185 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε χαμηλό επίπεδο καταγράφηκαν οι παραδόσεις αεροσκαφών τον Ιανουάριο, καθώς τα προβλήματα με την παραγωγή του αεροσκάφους 787 παραμένουν.

Η Boeing Co ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι παρέδωσε 32 αεροσκάφη τον Ιανουάριο, καθώς το πρόγραμμα του αεροσκάφους 787 Dreamliner, που έχει τεθεί στο περιθώριο, εξακολουθεί να επηρεάζει την ικανότητα της κατασκευάστριας εταιρείας να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών.

Η εταιρεία παρέδωσε περισσότερα από 27 αεροσκάφη 737 ΜΑΧ τον Ιανουάριο και τρία αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροσκάφους μεταφοράς εμπορευμάτων 777, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας μηνιαίας αναφοράς της.

Από τις 27 παραδόσεις των αεροσκαφών ΜΑΧ, οι επτά ήταν για την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόρους Ryanair, ενώ η China Eastern Airlines παρέλαβε το αεροσκάφος Boeing 777.

Ο μικρότερος αριθμός των παραδόσεων που έγινε τον Ιανουάριο, αντανακλά μία εποχική μείωση. Η Boeing είχε παραδώσει 26 αεροσκάφη την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ και 787 Dreamliner είναι σημαντικά για την ικανότητα της Boeing να ανακάμψει από την πανδημία και να φτάσει την Airbus, έχοντας μείνει πίσω στις παραδόσεις αεροσκαφών σε σχέση με τον Ευρωπαίο ανταγωνιστή της για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Μετά τη μείωση της παραγωγής κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, οι κατασκευαστές αεροσκαφών καταγράφουν μεγαλύτερη ζήτηση για επιβατικά αεροσκάφη και αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων μεσαίας ατράκτου και προσπαθούν για την ταχεία αύξηση της παραγωγής τους.

Ωστόσο, τεχνικά προβλήματα στην παραγωγή του Dreamliner έχουν αυξήσει το οικονομικό κόστος για την Boeing, με την εταιρία να έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 σχετικά με την καθυστέρηση της παράδοσης αεροσκαφών στους πελάτες της.

Η Boeing είχε συνολικά 77 παραγγελίες τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 55 αεροσκαφών ΜΑΧ, αλλά και 22 μεταφορικών αεροσκαφών. Η ζήτηση για μεταφορικά αεροσκάφη προσδιόρισε την τάση της ζήτησης την εταιρεία, καθώς συνεχίζει να κυριαρχεί στις πωλήσεις στη διάρκεια μιας αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για τις παραγγελίες των μεταφορικών αεροσκαφών 14 προήλθαν από την Qatar Airways για το αεροσκάφος 777-8. Η αεροπορική εταιρεία τον τελευταίο μήνα παρήγγειλε 34 νέα 777Χ μεταφορικά αεροσκάφη και 25 αεροσκάφη 737-10 ΜΑΧ.

Από τις παραγγελίες για τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ τον Ιανουάριο, οι 20 προήλθαν από απροσδιόριστους πελάτες της Boeing, ενώ οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες American Airlines Group Inc και Southwest Airlines Co παρήγγειλαν τα υπόλοιπα 35 αεροσκάφη.

Ακυρώθηκαν δύο παραγγελίες για το αεροσκάφος 737 ΜΑΧ τον Ιανουάριο, με τον αριθμό των συνολικών καθαρών παραγγελιών για την Boeing να φτάνει στις 75.

Η Airbus παρέδωσε 30 αεροσκάφη τον Ιανουάριο.