Γιατί η Ελλάδα και η Ιταλία δεν συμμετείχαν στην ψήφιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017

Γιατί η Ελλάδα και η Ιταλία δεν συμμετείχαν στην ψήφιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017

Οι δυο χώρες και η Μεγάλη Βρετανία (λόγω Brexit) απείχαν από την ψηφοφορία εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. 

Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 θεωρώντας μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη η Σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η Ελλάδα απείχε για πρώτη φορά από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της ΕΕ εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην Ανατολική Γειτονία (κυρίως Ουκρανία).

Ειδικότερα, παρά τη γενική αύξηση σε σχέση με πέρυσι των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα προσέβλεπε σε μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό από αυτήν που τελικά συμφωνήθηκε για τις χώρες της πρώτης γραμμής.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, δήλωσε: «Αναζητήσαμε παντού όπου μπορούσαμε τα απαιτούμενα κονδύλια για έναν προϋπολογισμό που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας. Έτσι, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2017 θα μας βοηθήσει να θωρακιστούμε έναντι των κραδασμών, δίνοντας ώθηση στην οικονομία μας και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως το προσφυγικό. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε τον προϋπολογισμό μας στα αποτελέσματα, διασφαλίζοντας ότι κάθε ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ θα κάνει τη διαφορά.»

Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2017 ανέρχεται σε 155,9 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και σε 134,5 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών.

Η αποχή των τριών χωρών δεν επηρέασε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με ειδική πλειοψηφία, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο στις 29 Νοεμβρίου και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Δεκεμβρίου.