Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τις γαλλικές εκλογές

Γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τις γαλλικές εκλογές

Το δημοψήφισμα για το Brexit και η εκλογή του Προέδρου Τραμπ σόκαραν τις αγορές το 2016.

Οι επενδυτές εκφράζουν ολοένα και εντονότερα την ανησυχία τους ως προς την άνοδο της λαϊκίστριας πολιτικού Μαρίν Λεπέν, η οποία ίσως αναδειχθεί ηγέτης της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν έχει βασιστεί στην ιδέα ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η εγκατάλειψη του ευρώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Γαλλία να ξανακερδίσει την ανεξαρτησία της και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Παράλληλα, η Λεπέν έχει εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση εναντίον της παγκοσμιοποίησης ενώ μιλά συνεχώς για τους υποτιθέμενους κινδύνους από τη μετανάστευση.

Όλες οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τη Λεπέν μεταξύ των δύο τελικών διεκδικητών του …τίτλου στις γαλλικές εκλογές, οι οποίες αποτελούνται από δύο γύρους. Και οι πιθανότητες νίκης της όχι μόνο στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο γύρο αυξάνονται.

Μια πιθανή νίκη της Λεπέν φοβίζει τους επενδυτές και έχει συμβάλλει στην τρέχουσα πτώση του ευρώ. Μόλις τον τελευταίο μήνα, το νόμισμα έχει πέσει κατά 3% έναντι του δολαρίου.

«Υπάρχει τόση πολλή αβεβαιότητα καθώς υπολείπονται μόλις εννέα εβδομάδες μέχρι τον πρώτο γύρο των εκλογών, που σημαίνει ότι θα δούμε την ανησυχία να επεκτείνεται. Αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ» λέει ο Κιτ Ζακ, ειδικός στρατηγικών θεμάτων στη Societe Generale.

Παράλληλα, επενδυτές πουλάνε ομόλογα του γαλλικού κράτους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από την αρχή του έτους.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων είναι πλέον η μεγαλύτερη από το 2012 μέχρι σήμερα, που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι το γαλλικό χρέος έχει μεγαλύτερο ρίσκο ως επενδυτική πρόταση σε σχέση με το γερμανικό χρέος.

Η Καθλίν Μπρουκς, διευθύντρια έρευνας αγοράς στο City Index στο Λονδίνο, προειδοποιεί ότι τα χρηματιστήρια ίσως είναι ο επόμενος υποψήφιος για ένα …σοκ.

«Αν οι πιθανότητες νίκης της Λεπέν συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό τον Μάρτιο, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο, τότε πιστεύουμε ότι η τάση αποφυγής του ρίσκου θα επεκταθεί από τα ομόλογα και την αγορά συναλλάγματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια» επισημαίνει.

Αυτό που φοβίζει περισσότερο σε μια προοπτική νίκης της Λεπέν είναι ο αντίκτυπος που θα είχαν τα σχέδιά της για έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε διάλυση της Ένωσης.