Γιατί οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με την αγορά μαριχουάνας

Γιατί οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με την αγορά μαριχουάνας

Οι επενδυτές στις ΗΠΑ αναγνωρίζουν τελικά τις μεγάλες δυνατότητες της νόμιμης αγοράς μαριχουάνας.

της Τζένιφερ Αλσέβερ

Ο κλάδος της νόμιμης κάνναβης εισέρχεται σε μια νέα φάση στις ΗΠΑ, καθώς αναπτύσσεται μια ευρεία υποδομή σχετικών υπηρεσιών.

Οι πωλήσεις κάνναβης – της νόμιμης ποικιλίας- αυξήθηκαν στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από 1,5 δισεκατομμύριο τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την ArcView Group, μια εταιρεία επενδύσεων και έρευνας που επικεντρώνεται στην κάνναβη. Η ιατρική κάνναβη είναι πλέον νόμιμη σε 23 πολιτείες και την Ουάσιγκτον DC, με πέντε από αυτές τις πολιτείες να επιτρέπουν τη χρήση για ψυχαγωγικούς λόγους. Τον επόμενο χρόνο οι ψηφοφόροι σε άλλες έξι πολιτείες θα εξετάσουν τη νομιμοποίηση. Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια διακομματική προσπάθεια να αρθούν οι ομοσπονδιακοί περιορισμοί στην ιατρική κάνναβη στις πολιτείες όπου επιτρέπεται. «Θα δημιουργηθεί μια πραγματικά τεράστια αγορά», λέει ο Τρόι Ντέιτον, Διευθύνων Σύμβουλος της ArcView.

Αυτό ώθησε 470 επενδυτές-μέλη της ArcView να επενδύσουν περίπου 41 εκατομμύρια δολάρια σε 54 εταιρείες κάνναβης. Οι εταιρείες περιλαμβάνουν την Eaze, η οποία έχει ως στόχο να γίνει το αντίστοιχο της Uber για παραδόσεις κάνναβης (συγκέντρωσε 11,5 εκατομμύρια δολάρια), και την Medicine Man, που συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια δολάρια.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 300 εισηγμένες εταιρείες κάνναβης έναντι μόλις 13 το 2013. Μεταξύ αυτών των 300, 40 συγκέντρωσαν συνολικά 95 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. (Μερικές εταιρείες κάνναβης είναι ύποπτες: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει διαγράψει πέντε εταιρείες για ύποπτες μεθοδεύσεις συγκέντρωσης κεφαλαίων).

Μέχρι πρόσφατα, η φήμη και οι νομικοί κίνδυνοι κρατούσαν τους θεσμικούς επενδυτές μακριά. Το παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε νωρίτερα φέτος, όταν το επενδυτικό ταμείο Founders Fund του δισεκατομμυριούχου Πίτερ Θίελ έκανε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Privateer Holdings, η οποία συγκέντρωσε 82 εκατομμύρια δολάρια για τις δραστηριότητές της που εστιάζουν στην κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της Marley Natural (σε συνεργασία με την οικογένεια του εκλιπόντος τραγουδιστή της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϋ).

Σήμερα, τουλάχιστον επτά μικρές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως η Poseidon Asset Management, η Salveo Capital, και η Emerald Ocean, συγκεντρώνουν χρήματα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων κάνναβης. Ακόμα και μερικές οικογενειακές εταιρείες επενδύουν, σύμφωνα με την Viridian Capital Advisors, μιας εταιρείας που παρακολουθεί τον κλάδο.

Όπως και κάθε άλλη αγορά, η αγορά κάνναβης διαθέτει πλέον εμπορικό σωματείο, εμπορικές δημοσιεύσεις, διασκέψεις για την επιχειρηματικότητα των γυναικών, επαγγελματικές σχολές (για τους καλλιεργητές), και ένα 13 εβδομάδων πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που ονομάζεται CanopyBoulder. Φέτος, το CanopyBoulder θα βοηθήσει 20 νεοσύστατες εταιρείες κάνναβης, προσφέροντας 20.000 δολάρια έναντι συμμετοχής 9,5% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Παρά τον ενθουσιασμό, η ίδρυση μιας εταιρείας παραγωγής κάνναβης δεν είναι εύκολη. Η μαριχουάνα θεωρείται παράνομη ακόμα στα μάτια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, πολλές τράπεζες δε συνεργάζονται με εταιρείες που ασχολούνται με κάνναβη, αναγκάζοντάς τες να πηγαίνουν από τράπεζα σε τράπεζα ή να πληρώνουν τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και τους φόρους τους με μετρητά. «Έχω περάσει από πέντε τράπεζες, και ένας συνάδελφός έχει περάσει από 19 τράπεζες», λέει ο Τζον Ντέιβις, ιδιοκτήτης της Northwest Patient Resource Center, μιας εταιρείας διανομής στο Σιάτλ. Για να αποφύγει να γίνει στόχος εγκληματιών, ο Ντέιβις αγόρασε εξοπλισμό 100.000 δολαρίων με τσιμεντένιους τοίχους και επίπεδα ασφάλειας για τις ώρες που διαχειρίζεται μετρητά. (Τον περασμένο μήνα ψηφίστηκε ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που προστατεύει τις τράπεζες από κάθε πιθανή ευθύνη για την εξυπηρέτηση πελατών που ασχολούνται με κάνναβη).

Ο φορολογικός κώδικας των ΗΠΑ δεν αναγνωρίζει εκπτώσεις στο φόρο εισοδήματος για δραστηριότητες που αφορούν την κάνναβη και η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύει τη διανομή των προϊόντων κάνναβης μεταξύ πολιτειών. Έτσι, αν μια εταιρεία θέλει να επεκταθεί, πρέπει να ανοίξει άλλη γραμμή παραγωγής σε άλλη πολιτεία. «Τα πάντα σε αυτόν τον κλάδο είναι πιο δύσκολα και συνεχώς εξελίσσονται», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Privateer Holdings Μπρένταν Κένεντι.

Πηγή: fortune.com