Γιατί η επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία

Γιατί η επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία

Πιθανή λύση θα ανοίξει τον δρόμο για την εξέταση σημαντικών ζητημάτων που αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. 

Τη βασικότερη πρόκληση της δεύτερης αξιολόγησης μετά τα μνημόνια αποτελεί η λύση των κόκκινων δανείων, η οποία πλέον θεωρείται δεδομένη από την κυβέρνηση και θα κρίνει εκτός από την εκταμίευση της δόσης των 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρώπης και τη βεβαιότητα των εταίρων ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερότητα.

Τη Δευτέρα σε διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη αλλά και για το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ μαζί με το ΤΧΣ, συμφωνήθηκε να υπάρξουν τελικές προτάσεις στο Ευρωπαϊκά όργανα μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου. Το σενάριο είναι μέχρι και το τέλος του μήνα το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας να κατατεθεί στη Βουλή και το πλάνο για μαζική εκκαθάριση κόκκινων δανείων να συζητείται στην Ευρωπαίκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πρέπει να την εγκρίνει πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Η επίλυση των κόκκινων δανείων θα ανοίξει τον δρόμο για άλλα τέσσερα ζητήματα που αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στην ελληνική οικονομία:

Προστασία της πρώτης κατοικίας

Κι ενώ σήμερα οι οφειλέτες πρέπει να περνούν από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες του νόμου Κατσέλη έρχεται μια νέα εξωδικαστική ρύθμιση, η οποία θα γίνεται σχεδόν αυτόματα. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να συμφωνήσουν το νέο όριο κάλυψης, τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και τις λεπτομέρειες για το ύψος και τις προϋποθέσεις του κουρέματος των δανείων από τις τράπεζες και το ανώτερο επιτόκιο για τα ρυθμισμένα δάνεια.

Στεγαστικό επίδομα

Στο θέμα των τραπεζών αναμένεται να ξεπαγώσει και το νέο στεγαστικό επίδομα. Πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό των 70 έως 210 ευρώ που θα δίνεται μέσω του επιδόματος θα κατευθύνεται είτε για την κάλυψη μέρους του ενοικίου είτε μέρους του στεγαστικού δανείου του νοικοκυριού. Για να αποφευχθούν λοιπόν «διπλοεπιδοτήσεις» από τον νέο “νόμο Κατσέλη”, το επίδομα το νέο στεγαστικό -αν και ήταν έτοιμο απόν το Δεκέμβριο- βρίσκεται ακόμη εν αναμονή.

Επέκταση των 120 δόσεων

Μαζί με την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλους περιλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς και όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν είχαν τις προϋποθέσεις ή δεν είχαν το χρόνο να ενταχθούν στο εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους στο Δημόσιο και δεν είναι μισθωτοί, θα έχουν τη δυνατότητα ενός κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος θα συνδέεται με τη συνέπεια εξυπηρέτησης των οφειλών στην εφορία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω της ρύθμισης για τα ταμεία που θα ξεκινήσει πιθανόν μέσα στον Μάρτιο.

Η δυνατότητα ενεργοποίησης της δυνατότητας ισχύει εδώ και ένα μήνα, ωστόσο η ενεργοποίηση θα πραγματοποιηθεί μόλις ανακοινωθεί η επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων σε όλους.