Γιατί οι εταιρείες πρέπει να εκδημοκρατίσουν την τεχνητή νοημοσύνη

Γιατί οι εταιρείες πρέπει να εκδημοκρατίσουν την τεχνητή νοημοσύνη
Photo: pixabay.com

του Jeremy Kahn

Ο καθένας μπορεί να γίνει επιστήμονας δεδομένων.

Αυτή είναι η κάπως ριζοσπαστική άποψη του Alan Jacobson, επικεφαλής δεδομένων και ανάλυσης της Alteryx, μιας εταιρείας που πουλά λογισμικό ανάλυσης δεδομένων σε πολλές εταιρείες που ανήκουν στη λίστα Fortune 500.

Ο Jacobson λέει ότι ενώ ακούει συχνά στελέχη να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να προσλάβουν άτομα με εμπειρία στην επιστήμη των δεδομένων, πόσο μάλλον στις δεξιότητες της μηχανικής μάθησης, αυτά τα στελέχη αγνοούν το εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται ήδη μέσα στους δικούς τους οργανισμούς. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν αυτό το ταλέντο απλώς και μόνο εάν επένδυαν λίγο χρόνο και χρήμα για να διδάξουν στους υπαλλήλους τους δεξιότητες που σχετίζονται με την επιστήμη των δεδομένων.

«Το μεγαλύτερο μέρος της επιστήμης των δεδομένων που εφαρμόζεται στον επιχειρηματικό κόσμο είναι προσιτό στους περισσότερους εργαζομένους», μου είπε πρόσφατα ο Jacobson. «Είναι πολύ πιο εύκολο να διδάξεις έναν λογιστή στοιχεία της επιστήμης των δεδομένων από το να διδάξεις λογιστική σε έναν επιστήμονα δεδομένων».

Αν και η Alteryx διαφημίζει τον εαυτό της ως πλατφόρμα λογισμικού για «προηγμένα αναλυτικά δεδομένα», μπορεί πραγματικά να θεωρηθεί ως ένα είδος εκπαιδευτικού λογισμικού, υποστηρίζει ο Jacobson. «Βλέπουμε την βελτίωση των δεξιοτήτων να συμβαίνει», λέει. «Όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν το προϊόν, στην αρχή απλά βρίσκουν δεδομένα και επεξεργάζονται δεδομένα. Επτά μήνες αργότερα, κατασκευάζουν μοντέλα που προσφέρουν πραγματική αξία».

Η Alteryx, που εδρεύει στο Irvine της Καλιφόρνια, προσφέρει στους πελάτες της μαθήματα ανάλυσης δεδομένων σε διάφορες μορφές, μερικά ως απλά διαδικτυακά μαθήματα και άλλα περισσότερο σαν πλήρη πανεπιστημιακά μαθήματα. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό της εταιρείας, οι άνθρωποι μπορούν είτε να αναπτύξουν προκατασκευασμένα μοντέλα είτε να κατασκευάσουν νέα χρησιμοποιώντας σχετικά ήπιες μεθόδους κωδικοποίησης, συμπεριλαμβανομένων απλών αλγορίθμων στο πρόγραμμα μαθηματικών R και στις βιβλιοθήκες μηχανικής μάθησης Python.

Ο Jacobson πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε επιχειρηματική αξία από την επιστήμη των δεδομένων και τη μηχανική μάθηση είναι να τοποθετήσετε εργαλεία απευθείας στα χέρια των ειδικών του τομέα. Σε μια μελέτη που εκπόνησε το Harvard Business Review με την Alteryx, διαπίστωσε ότι το 63% των εταιρειών βασίζονται σε συγκεντρωτικές ομάδες πληροφορικής και ανάλυσης δεδομένων για την παροχή προηγμένων αναλυτικών δεδομένων και ωστόσο σχεδόν καμία από αυτές δεν ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένη με αυτήν τη λύση.

«Δεν μπορείτε να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις εάν δεν καταλαβαίνετε πραγματικά τα δεδομένα», λέει ο Jacobson. «Πρέπει να γνωρίζετε τι βλέπετε για να θέσετε καλύτερα ερωτήματα».

Πηγή: Fortune.com