Γιατί οι φόβοι για lockdown στην Κίνα επηρεάζουν την αγορά του LNG

Γιατί οι φόβοι για lockdown στην Κίνα επηρεάζουν την αγορά του LNG
25 March 2022, Schleswig-Holstein, --: The lettering "LNG powered" is on the deckhouse of the container ship Elbblue. The Elbblue is the world's first ship to run on synthetic natural gas (SNG) from climate-neutral production; in Regl, it is powered by LNG (liquefied natural gas). Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, προσπαθεί να πουλήσει κάποιες ποσότητες λόγω του φόβου ότι τα lockdown για τον κορωνοϊό θα μπορούσαν να εξαπλωθούν από τη Σανγκάη σε άλλα μέρη της χώρας.

Μεγάλοι παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Cnooc Ltd., προσφέρουν τουλάχιστον πέντε αποστολές LNG για καλοκαιρινή παράδοση στην spot αγορά, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να κοιτάξουν να ξεφορτωθούν περισσότερα φορτία εάν αυξηθούν οι περιορισμοί για την Covid-19 στην Κίνα, λένε πηγές, μιλώντας ανώνυμα.

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας και η προσέγγιση Covid Zero του Πεκίνου δημιουργούν ανησυχία ότι η ανάπτυξη θα δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, ένας βασικός οικονομικός δείκτης, κατρακύλησε τη Δευτέρα καθώς τα νέα για μαζικά τεστ σε μια γειτονιά της κινεζικής πρωτεύουσας τρόμαξαν την αγορά.

Η Κίνα δεν παράγει LNG, επομένως οι εταιρείες προσπαθούν να μεταπωλήσουν τα φορτία σε νέους αγοραστές στην Ασία.

Οι τιμές spot στο Βόρειας Ασίας LNG έχουν υποχωρήσει σχεδόν 70% από το ρεκόρ τους στις αρχές Μαρτίου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από το κανονικό για αυτήν την εποχή. Εάν η κινεζική ζήτηση συνεχίσει να επιδεινώνεται, αυτό θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω τις τιμές spot, προσφέροντας ανακούφιση για τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τους διανομείς φυσικού αερίου της Ασίας και της Ευρώπης.