Γιατί η γεμάτη πετρέλαιο Βενεζουέλα εισάγει αμερικανικό αργό;

Γιατί η γεμάτη πετρέλαιο Βενεζουέλα εισάγει αμερικανικό αργό;
epa05099104 Workers of the state-run oil company Petroleos de Venezuela (PDVSA) march towards Miraflores Palace in Caracas, Venezuela, 12 January 2016. Venezuelan President Nicolas Maduro approved and signed the collective agreement of the workers. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Η λατινοαμερικανική χώρα μόλις προμηθεύτηκε μισό εκατομμύριο βαρέλια αμερικανικό πετρέλαιο, κι ο λόγος είναι ένας.

Μια τεράστια ποσότητα αμερικανικού πετρελαίου αγόρασε αυτήν την εβδομάδα η Βενεζουέλα, προς έκπληξη όσων νομίζουν ότι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν έχει ανάγκη τον “ξένο” μαύρο χρυσό.

Φορτηγό πλοίο μετέφερε μισό εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τις ΗΠΑ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα έχει αποθεματικό 298 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, δηλαδή πολλαπλάσια από Ιράν, Σαουδική Αραβία ή Ρωσία κι οκτώ φορές περισσότερα από τις ΗΠΑ.

Ποιος είναι όμως ο λόγος για αυτήν την παράδοξη κίνηση; Το πολύ βαρύ και δύσκολο να διυλιστεί πετρέλαιο που βγαίνει από τα δικά της εδάφη. Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας χρειάζεται πρώτα να αναμιχθεί με πιο ελαφρύ αργό για να μετριαστεί η ποιότητά του, κι αυτός ήταν ο λόγος που η χώρα προχώρησε σε αυτήν την κίνηση.

Ήδη, μάλιστα, και στο παρελθόν η Βενεζουέλα εισήγαγε για τους ίδιους λόγους αργό από Ρωσία, Αγκόλα και Νιγηρία.

Έπειτα από την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίων από τις ΗΠΑ, 40 χρόνια μετά την έναρξή της, η Βενεζουέλα έχει πλέον τη δυνατότητα να εισάγει σε πολύ πιο συμφέρουσες τιμές τις ποσότητες που χρειάζεται από τις πολύ πιο κοντινές ΗΠΑ, παρά από τη Δυτική Αφρική.