Γιατί η Γερμανία είναι ίσως ο μεγαλύτερος στόχος του ISIS

Γιατί η Γερμανία είναι ίσως ο μεγαλύτερος στόχος του ISIS
Armed Police officers man a cordon around a car in the 18th district of Paris on November 17, 2015 which is suspected to have been involved in the November 13, 2015 terror attacks in which at least 129 people were killed. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD (Photo credit should read KENZO TRIBOUILLARD/AFP/Getty Images)

Η Γερμανία είναι ευάλωτη μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

των Μουτζάμπα Ραχμάν και Τσαρλς Λίτσφιλντ*

Οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν με ανησυχία ότι η ευημερούσα, ειρηνική ήπειρός τους βρίσκεται στην ίδια περιοχή με μία από τις πιο ασταθείς και επικίνδυνες περιοχές του κόσμου.

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, η σύγκρουση στη Συρία εξάγει τώρα δύο πράγματα: μετανάστες και βία. Μπορεί να δικαιολογείται μια σύγχυση των δύο. Μέλη του ISIS είναι πιθανό να έχουν ενωθεί με τις ροές των προσφύγων. Ο τεράστιος όγκος των ταξιδιωτών δίχως έγγραφα σημαίνει ότι πολλοί έχουν περάσει ανεξέλεγκτα. Όμως, η συντριπτική τους πλειοψηφία εγκαταλείπει το είδος της βίας που έκανε την εμφάνισή της στους δρόμους του Παρισιού την περασμένη Παρασκευή το βράδυ.

Το σχέδιο για να τους διανέμουν σε όλη την Ευρώπη ήταν εσφαλμένο από την αρχή. Οι εν λόγω αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των εκτιμώμενων ροών προς την Ευρώπη. Οι μετανάστες έχουν σαφείς προτιμήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα είναι σε θέση να μετακινούνται εντός της ζώνης της Σένγκεν, ακόμη κι αν πάνε σε μια χώρα στην οποία έχουν βρεθεί ενάντια στη θέλησή τους. Πολλές κυβερνήσεις είναι εχθρικές προς την υποδοχή των μεταναστών, επικαλούμενες ανησυχίες ως προς την «ενσωμάτωση», συνήθως επειδή η χώρα τους δεν έχει παγιωμένη μουσουλμανική μειονότητα.

Ένας από τους τρομοκράτες στο Παρίσι μπήκε στην Ευρώπη μέσω της ελληνικής μεταναστευτικής οδού. Αυτό θα παράσχει πολιτική κάλυψη στους πολλούς που θα ήθελαν να αντιταχθούν σε κάθε είδους σχέδιο ποσόστωσης για την ελάφρυνση των χωρών που υποδέχθηκαν τους περισσότερους. Τα τραγικά γεγονότα που εξελίχτηκαν την περασμένη Παρασκευή έχουν κάνει ένα κακό σχέδιο πιο πιθανό να αποτύχει. Ήταν ήδη δύσκολο να μιλά κανείς για ευρωπαϊκή ενότητα εν μέσω της μουρμούρας από τις κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Σλοβενίας. Μόλις η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας – ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της ΕΕ – απορρίψει επίσης το σύστημα, το σχέδιο δεν θα έχει καμία χρησιμότητα.

Οι Σύριοι μετανάστες είναι ήδη στην Ευρώπη, όμως, και συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Νότια Γερμανία όπου οι αρχές αγωνίζονται για να τους φιλοξενήσουν όλους αξιοπρεπώς. Έχοντας ήδη ξαναρχίσει επιτόπιους ελέγχους για να καταστείλει την κριτική μέσα από το δικό της κόμμα, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει τώρα να υπερασπιστεί μια κατάσταση κατά την οποία οι μετανάστες προτιμούν σαφώς τη Γερμανία και συνεχίζουν να καταφθάνουν στη Γερμανία. Αυτό έχει βλάψει τη δημοτικότητά της, αλλά όχι αρκετά για να αποδυναμωθεί. Δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος ανταγωνιστής στην κεντροδεξιά.

Δυστυχώς, το ενδεχόμενο άλλης μιας επίθεσης στην Ευρώπη υπό την καθοδήγηση του ISIS δεν είναι καθόλου απομακρυσμένο. Για μια οργάνωση που επιδιώκει να ενσταλάξει το φόβο και τη δυσπιστία, η Γερμανία θα μοιάζει με έναν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο. Ακόμη και μια μικρή επίθεση θα μπορούσε να πολλαπλασιάσει την εκκολαπτόμενη αίσθηση της δυσαρέσκειας ενάντια στην πρακτικά μη αναστρέψιμη πολιτική υποδοχής προσφύγων της Μέρκελ. Βραχυπρόθεσμα, η εξουσία της Μέρκελ θα μπορούσε να επιβιώσει, κατά πάσα πιθανότητα, μιας επίθεσης αλλά η ικανότητά της να διαχειρίζεται διάφορες κρίσεις στην Ευρώπη, από τη γεωπολιτική έως την οικονομική κρίση, θα εξαφανιζόταν. Κάτι άλλο θα έχει προκύψει από τη Συρία: το χάος.

* Ο Μουτζάμπα Ραχμάν είναι επικεφαλής Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Eurasia Group και Επίκουρος Καθηγητής στο Stern Business School. Ο Τσαρλς Λίτσφιλντ είναι ειδικός Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Eurasia Group.