Γιατί η Google πληρώνει τόσα πολλά εκατομμύρια σε δικαστικούς διακανονισμούς με κράτος και ιδιώτες

Γιατί η Google πληρώνει τόσα πολλά εκατομμύρια σε δικαστικούς διακανονισμούς με κράτος και ιδιώτες
The logo of Google is seen on a screen. In the background there is the logo of Alphabet. Alphabet is the mother company of Google. It has a revenue of 117 billion dollars. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto) (Photo by Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μετά από μηνύσεις για κατάχρηση των δεδομένων τοποθεσίας.

Η Google συμφώνησε να καταβάλει 155 εκατομμύρια δολάρια για να έρθει σε διακανονισμό τόσο με την πολιτεία της Καλιφόρνια, όσο και με ιδιώτες, οι οποίοι κατηγόρησαν την εταιρεία πως οι πρακτικές απορρήτου τοποθεσίας παραπλάνησαν τους καταναλωτές και παραβίασαν τους νόμους περί προστασίας τους.

Αμφότεροι οι διακανονισμοί έρχονται να επιλύσουν τις καταγγελίες ότι η εταιρεία της Alphabet παραπλάνησε τους καταναλωτές, που πίστευαν ότι διατηρούν τον έλεγχο επί του πώς η Google συλλέγει και χρησιμοποιεί τα προσωπικά τους δεδομένα.

Η Google κατηγορήθηκε ότι κατηγοριοποιούσε τους χρήστες, ώστε και να τους «βομβαρδίσει» με στοχευμένες διαφημίσεις, ακόμη και όταν απενεργοποιούσαν τη ρύθμιση «ιστορικό τοποθεσίας» τους, ενώ τους παραπλανούσε σχετικά με τη δυνατότητά να αποκλείουν διαφημίσεις που δεν ήθελαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Google έλεγε στους χρήστες ότι δεν θα παρακολουθούσε πλέον την τοποθεσία τους, αφού επέλεγαν να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία, ωστόσο έκανε ακριβώς το αντίθετο και συνέχιζε να καταγράφει τις κινήσεις τους για το δικό της όφελος», δήλωσε ο εισαγγελέας της Καλιφόρνια Rob Bonta σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι απαράδεκτο».

Η συμφωνία με την Καλιφόρνια απαιτεί από τη Google να καταβάλει 93 εκατομμύρια δολάρια και να δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς καταγράφει την τοποθεσία των χρηστών και χρησιμοποιεί τα συλλεχθέντα δεδομένα.

Τα 62 εκατομμύρια δολάρια της Google από τον διακανονισμό με ιδιώτες, θα πάνε σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, που έχουν εγκριθεί από τα δικαστήρια και ασχολούνται με θέματα ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: