Ο συνιδρυτής του LinkedIn θεωρεί «ανόητες» τις εκκλήσεις να σταματήσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Ο συνιδρυτής του LinkedIn θεωρεί «ανόητες» τις εκκλήσεις να σταματήσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
ISTANBUL, TURKEY - JUNE 24: People visit Parallel Universe Exhibition by Ouchhh, combining artificial intelligence and art in Atasehir Metropol Istanbul, on June 24, 2021 in Istanbul, Turkey. "Artificial Intelligence Van Gogh Data Painting Experience", "Poetic Artificial Intelligence", "Gobeklitepe Architectural Data" and "Osman Hamdi Bey's Works" are being displayed at the exhibition. Mehmet Murat Onel / Anadolu Agency (Photo by Mehmet Murat Onel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η ζώνη ασφαλείας και το ενισχυμένο αμάξωμα δεν εμπόδισαν την κατασκευή αυτοκινήτων, επεσήμανε ο ίδιος.

Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα καυτό θέμα από τότε που το ChatGPT της OpenAI έκανε θραύση με την κυκλοφορία του πέρυσι – αλλά ο …ντόρος συνοδεύεται από προειδοποιήσεις καταστροφής που προβλέπουν ότι η τεχνολογία σύντομα θα ξεπεράσει τους ανθρώπους και θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο γένος.

Νωρίτερα φέτος, εμπειρογνώμονες όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ο συνιδρυτής της Apple, Steve Wozniak και ο πρωτοπόρος της βαθιάς μάθησης, Yoshua Bengio, υπέγραψαν μια επιστολή που ζητούσε εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία γίνεται «ανταγωνιστική προς τον άνθρωπο». Η εν λόγω επιστολή έχει πλέον πάνω από 33.000 υπογράφοντες.

Όμως ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας και επενδυτής Reid Hoffman, ο οποίος είναι συνιδρυτής του LinkedIn και της νεοσύστατης εταιρείας Inflection AI, είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος όσον αφορά την τεχνολογία. Μιλώντας στο φεστιβάλ CogX στο Λονδίνο την Τετάρτη, χαρακτήρισε την ιδέα να σταματήσει η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης ως «ανόητη» και «αντι-ανθρωπιστική».

Αν μη τι άλλο, ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, επέμεινε ο Hoffman.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ως κυβέρνηση, δεν θα έλεγα … επιτρέψτε μου να βεβαιωθώ ότι θα σταματήσετε τη δουλειά σας για έξι μήνες, σύμφωνα με κάτι που θεωρούσα λίγο ανόητο νωρίτερα φέτος», είπε ο Hoffman στο κοινό του CogX Festival, αναφερόμενος στην έκκληση για εξάμηνο μορατόριουμ που απηύθυναν φωστήρες της τεχνολογίας τον Μάρτιο.

Ο Hoffman, ο οποίος δεν ήταν μεταξύ των χιλιάδων που συμμετείχαν σε αυτές τις εκκλήσεις, υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «ανοησία».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Hoffman τόνισε ότι πιστεύει στην επιτάχυνση της εξάπλωσης της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση – σε αντίθεση με τις εκκλήσεις για παύση της ανάπτυξης. Υπερασπίστηκε την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης ως «πολύτιμη», υποστηρίζοντας ότι τα μοντέλα μεγαλύτερης κλίμακας έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο εξελιγμένα και, ως εκ τούτου, πιο ασφαλή.

Ο Hoffman, που αυτοαποκαλείται «τεχνο-αισιόδοξος», παρομοίασε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με εκείνη των αυτοκινήτων: η περιορισμένη επίγνωση για πράγματα όπως η ζώνη ασφαλείας και το ενισχυμένο αμάξωμα δεν εμπόδισαν την κατασκευή αυτοκινήτων, επεσήμανε ο ίδιος.

«Αν είχαμε πει ότι δεν θα επιτρέπαμε στους εαυτούς μας να οδηγούν μέχρι να έχουμε όλα αυτά τα πράγματα, σήμερα θα φτάναμε όλοι εδώ με άλογα και άμαξες», είπε στο πλήθος την Τετάρτη.

Ο Hoffman ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν μεταξύ των πρώτων επενδυτών στην OpenAI, που δημιούργησε το ChatGPT, και ήταν συνιδρυτής της Inflection AI, η οποία συγκέντρωσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο από χρηματοδότες όπως η Microsoft, ο Bill Gates και η Nvidia.

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς, αυξάνονται οι εκκλήσεις για ταχεία ρύθμιση που θα μπορέσει να βοηθήσει στην εποπτεία του τρόπου με τον οποίο επεκτείνεται η τεχνολογία. Η Ευρώπη έχει ήδη προχωρήσει στην προετοιμασία νόμων που περιορίζουν τις επικίνδυνες χρήσεις της τεχνολογίας, ενώ οι κανονισμοί στις ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία διαμόρφωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com