Γιατί η HelloFresh σταματά να αγοράζει γάλα καρύδας από την Ταϊλάνδη

Γιατί η HelloFresh σταματά να αγοράζει γάλα καρύδας από την Ταϊλάνδη
People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) activists dressed in monkey suits protest outside of the Embassy of Thailand in Washington, DC, on November16, 2022. - PETA is protesting the treatment of monkeys in the Thai coconut industry. (Photo by Mandel NGAN / AFP) Photo: AFP
Η απόφαση της HelloFresh έρχεται μετά από ισχυρισμούς για χρήση καταναγκαστικής εργασίας πιθήκων στη βιομηχανία καρύδας.

Η γερμανική εταιρεία γευμάτων, HelloFresh, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει μέχρι το καλοκαίρι να χρησιμοποιεί γάλα καρύδας από την Ταϊλάνδη και θα αναζητήσει νέους προμηθευτές εκτός Ταϊλάνδης. Η απόφαση αυτή της γερμανικής εταιρείας έρχεται μετά από ισχυρισμούς της ομάδας υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων PETA για χρήση καταναγκαστικής εργασίας πιθήκων στη βιομηχανία καρύδας.

Η απόφαση ελήφθη τον Δεκέμβριο και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων και των προβλέψεών της για το σύνολο της χρήσης που απογοήτευσαν τους αναλυτές.

«Δεν ανεχόμαστε καμία μορφή κακοποίησης ζώων στην αλυσίδα εφοδιασμού μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της στο Axios.

Ήδη περισσότεροι από 25.000 λιανοπωλητές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, μεταξύ αυτών οι: Walmart, Costco, Target και Kroger, έχουν σταματήσει να πωλούν ορισμένα προϊόντα ταϊλανδέζικης καρύδας μετά την εκστρατεία της Peta, η οποία είπε ότι είχε ερευνήσει φάρμες καρύδας στην Ταϊλάνδη και βρήκε αλυσοδεμένους πιθήκους που αναγκάζονταν να περνούν πολλές ώρες σκαρφαλώνοντας σε δέντρα μαζεύοντας καρύδα. Σύμφωνα με την έρευνα της PETA, προμηθευτές πιθήκων απαγάγουν παράνομα από τη φύση τους περισσότερους από αυτούς που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία γάλακτος καρύδας. Τους βάζουν μεταλλικά περιλαίμια, αλυσίδες ή λουριά για να τα ελέγξουν.

Μέσα από μήνες σωματικής κακοποίησης και τιμωρίας, οι πίθηκοι εξαναγκάζονται να υποταχθούν. Οι κυνόδοντές τους μπορεί να αφαιρεθούν ώστε να μην μπορούν να αμυνθούν ενώ συχνά, δεν υπάρχει πρόσβαση σε τροφή, νερό ή επαρκή στέγη.

Ο Edwin Wiek, ιδρυτής του Wildlife Friends Foundation Thailand, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διαχειρίζεται ένα κέντρο για άγρια ζώα που βρίσκονται σε αιχμαλωσία, εκτιμά ότι οι Ταϊλανδοί αγρότες εκμεταλλεύονται 4.000 έως 5.000 πιθήκους. Πάντως η πρεσβεία της Ταϊλάνδης είπε στο Axios ότι «τόσο η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης όσο και η βιομηχανία διασφαλίζουν ότι το γάλα καρύδας που εξάγεται από την Ταϊλάνδη δεν προέρχεται από τη χρήση εργασίας πιθήκων». Το 2021, η Ταϊλάνδη εξήγαγε 236.323 τόνους γάλακτος καρύδας, αξίας 12,8 δις. μπατ, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Η HelloFresh είναι από τις εταιρείες συσκευασίας γευμάτων και διανομής φαγητού που ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους των περιορισμών της πανδημίας. Αλλά με τους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας να αυξάνονται και τους ανθρώπους να επιστρέφουν στα γραφεία, τα μεγέθη της βρίσκονται υπό πίεση. Η εταιρεία αναμένει ότι ο αριθμός των ενεργών πελατών της θα μειωθεί ελαφρά το πρώτο εξάμηνο του 2023 πριν βελτιωθεί ξανά το δεύτερο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία έχασε 900.000 πελάτες. Από 8 εκατ. που ήταν το τρίτο τρίμηνο ο αριθμός υποχώρησε στα 7,1 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: