Το «χρυσό» deal της ελληνικής Augmenta με τη δυναστεία των Ανιέλι

Το «χρυσό» deal της ελληνικής Augmenta με τη δυναστεία των Ανιέλι
Το deal των 110 εκατ. δολαρίων της Augmenta με την CNH Industrial και η αυξανόμνη παρουσία της παγκόσμιο επίπεδο.

«Τι μέρα! Σήμερα (σ.σ. αναφέρεται στη χθεσινή ημέρα) ανακοινώσαμε ότι εξαγοραστήκαμε από την CNH Industrial για 110 εκατ. δολ.» έγραψε στον λογαριασμό του στο Linkedin ο Γιώργος Βαρβαρέλης, CEO & Co-founder της Augmenta, που μαζί με τον συμφοιτητή του στον τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρη Ευαγγελόπουλο ίδρυσαν το 2016 στον Βόλο την εταιρεία που φέρνει επανάσταση στην αγροτική παραγωγή.

 

Πρόκειται για μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, που προσφέρει στους αγρότες μια εύκολη λύση για τον απόλυτο έλεγχο των εισροών τους, τη βιώσιμη καλλιέργεια και τη διασφάλιση ή ακόμη και την αύξηση των αποδόσεων. Η Augmenta είναι ο δημιουργός του καινοτόμου συστήματος διαφοροποιημένης εφαρμογής αγροχημικών και λιπασμάτων (VRA) σε πραγματικό χρόνο, το οποίο είναι συμβατό με τις περισσότερες μάρκες λιπασματοδιανομέων και ψεκαστικών μηχανημάτων, προσφέροντας πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών στον αγρό.

Με πιο απλά λόγια η Augmenta βοηθάει τους αγρότες να ρίξουν λιγότερο λίπασμα και λιγότερο φυτοφάρμακο και να αυξήσουν την παραγωγή του αγρότη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον Γιώργο Βαρβαρέλη, που έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα του Forbes 40under40, το ταξίδι, κυριολεκτικά στις πιο απομακρυσμένες πιθανές τοποθεσίες κάθε ηπείρου, ήταν πάντα γεμάτο με εκδηλώσεις, συναρπαστικό και ικανοποιητικό, όπως παραδέχεται ο ίδιος στην ανάρτησή του στο linkedin. Για τον Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, Founder & General Manager της Augmenta, η ενασχόληση με το χωράφι ξεκίνησε από μικρή ηλικία ενώ έμαθε τις πρώτες τεχνικές του δεξιότητες με τη βοήθεια του πατέρα του.

«Όσο μεγάλωνα, μου άρεσε να είμαι στη φάρμα. Συνήθιζα να φτιάχνω τρακτέρ με τον μπαμπά μου. Του το οφείλω που μου έμαθε τις πρώτες μου τεχνικές δεξιότητες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Linkedin.

 

Ιδιαίτερα διαφωτιστικός για το ποια είναι η Augmenta και ποια είναι η πορεία της είναι ο Πάνος Παπαδόπουλος, partner της Marathon Venture Capital, από τους πρώτους που διέκριναν τις προοπτικές της Augmenta και επένδυσε σε αυτή τα πρώτα 500.000 ευρώ. Όπως έγραψε στο Linkedin «τους λέμε παίδες αφήστε το Θεσσαλικό κάμπο και το ΕΣΠΑ και πάμε να βρούμε πελάτες με μεγάλες εκτάσεις και τρακτέρ του 21ου αιώνα. Το είπανε και το έκαναν. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα οδηγούσε από Αθήνα στην Ουγγαρία για να κάνει εγκαταστάσεις, βυθιζόταν στη λάσπη σε ρυζοχώραφα, πέρναγε δίπλα από τελετές βουντού στη Βραζιλία, αγόρασε σπιρούνια για να τους πάρουν στα σοβαρά στη Ντακότα, τους κάηκαν συσκευές μπροστά σε πελάτες, τους ζήτησαν να υποστηρίξουν άλλες καλλιέργειες μέχρι και αμπέλια».

Σήμερα, η παρουσία της Augmenta αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο και περιλαμβάνει χώρες σε Ευρώπη, ΚΑΚ, Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική και Αυστραλία. Το όραμα της Augmenta είναι να βοηθήσει στην αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης και μέσω της ορθής διανομής των εισροών στο χωράφι, να επωφελήσει τόσο τους αγρότες όσο και το περιβάλλον.

Με την ένταξή της στην CNH Industrial στόχος είναι η Augmenta να επιταχύνει την ανάπτυξή της και θα έχει την ευκαιρία να επεκτείνει τις υπερσύγχρονες  δυνατότητες αντίληψης και αυτοματισμού της, να διευρύνει το αποτύπωμά της στην παγκόσμια αγορά και να αυξήσει τον αντίκτυπό της σε χιλιάδες αγροκτήματα. Η σχέση με την CNH Industrial, παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τρακτέρ και δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής γεωργικού εξοπλισμού στον κόσμο η οποία βρίσκεται υπό την έλεγχο της Ιταλικής δυναστείας Ανιέλι, δεν είναι τωρινή.

Τα δύο μέρη συνεργάζονται ήδη από το 2018 ενώ η συνεργασία ενισχύθηκε το 2021 όταν η CNH Industrial απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό μετοχών και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Augmenta. Έπειτα από δύο χρόνια στενής συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η ένωση των δυνάμεών τους υπό την ιδιοκτησία της CNH Industrial θα επιτάχυνε σημαντικά την επίτευξη του οράματος και της αποστολής τους.

Η Augmenta θα ενσωματωθεί στρατηγικά στη Raven ως μέρος των τεχνολογικών προϊόντων γεωργίας ακριβείας της εταιρείας, θα διατηρήσει τους υπαλλήλους της και θα επενδύσει στρατηγικά στην Αθήνα, ως κόμβο καινοτομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: