Γιατί οι ιοί μεταδίδονται πιο γρήγορα στα γραφεία

pixabay.com

Οι άνθρωποι περνούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής τους στα γραφεία, όπου οι κοινόχρηστοι χώροι και η υψηλή αλληλεπίδραση με κοινές επιφάνειες αυξάνουν την ποσότητα μικροβίων στις επιφάνειες και στον αέρα.

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα γραφεία τους – τα προσεκτικά οργανωμένα γραφεία τους, με τα φθορίζοντα φώτα, το φωτοτυπικό, το σκάνερ, τον ψύκτη νερού-καθώς οι κυβερνήσεις υποχρεώνουν η μία μετά την άλλη τους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατόν. Πρόκειται για μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, καθώς όλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ασφαλείς απομονωμένοι στο σπίτι τους. Η έξοδος από τα γραφεία μπορεί πράγματι να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19, τονίζουν.

Όπως εξηγεί το BBC σε ρεπορτάζ του τα γραφεία υπήρξαν και είναι πρωταρχικοί χώροι διάδοσης των ιών και των βακτηριδίων. Είναι πιθανό να είστε εξοικειωμένοι με τον κύκλο: κάθε εποχή ένας ιός θα περάσει από έναν συνάδελφο σε αρκετούς ακόμη. Ένα άτομο θα φτάσει στο γραφείο με φτάρνισμα, βήχα, όχι κάτι σοβαρό. Αλλά θα μεταδώσει οποιουσδήποτε ιούς έχουν στους συναδέλφους τους. Και ο κύκλος θα συνεχιστεί. Κάθε εποχή, ένας ιός «γυρίζει».

Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι τα μικρόβια, οι ιοί και τα βακτήρια εξαπλώνονται εύκολα σε ένα γραφείο. Ο Krissi Hewitt, διευθυντής της θεσμικής έρευνας και των στρατηγικών πρωτοβουλιών της Σχολής Επιστημών και Μαθηματικών της Βόρειας Καρολίνας, έχει διερευνήσει την πολυμορφία και την αφθονία της μικροβιακής ζωής στα γραφεία.

«Οι άνθρωποι περνούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής ζωής τους στα γραφεία, όπου οι κοινόχρηστοι χώροι και η υψηλή αλληλεπίδραση με κοινές επιφάνειες αυξάνουν την ποσότητα μικροβίων στις επιφάνειες και στον αέρα» λέει.

Με άλλα λόγια, πολλές από τις επιφάνειες στο γραφείο σας θα μπορούσαν να είναι φορείς για τη διάδοση του ιού. Και όσο περισσότεροι συνεργάτες τους αγγίζουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης. Ο Jonathan Sexton, ερευνητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι τα μέρη όπως τα ψυγεία, οι λαβές των συρταριών, οι χειρολαβές των βρυσών, οι πόρτες εξόδου και οι καφετιέρες τείνουν να έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροβίων.

Και τα μικρόβια ταξιδεύουν γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας. Οι ερευνητές έβαλαν δείγμα ενός αβλαβούς ιού σε ένα μόνο πόμολο ή τραπέζι σε ένα κτίριο γραφείων. Ο πρώτος χώρος που μολύνθηκε ήταν η αίθουσα διάλειμμα για καφέ, λέει ο ερευνητής ερευνητής Charles Gerba, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Μέσα σε δύο έως τέσσερις ώρες, ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο 40% έως 60% των εργαζομένων, των επισκεπτών και των αντικειμένων που αγγίζουν συχνά.

Η κακή υγιεινή από τους υπαλλήλους γραφείου μπορεί να επιδεινωθεί και από αυτό: έρευνα του 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μόνο το 61% των Βρετανών σε γραφεία έπλενε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι τα χέρια του, αφού πήγαινε στην τουαλέτα.