Γιατί η υιοθέτηση της κρυπτογράφησης από την WhatsApp είναι σημαντική εξέλιξη

Γιατί η υιοθέτηση της κρυπτογράφησης από την WhatsApp είναι σημαντική εξέλιξη

Τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας είναι πλέον ο κανόνας.

Η είδηση ότι η WhatsApp της Facebook υποστηρίζει πλέον την κρυπτογράφηση σε όλες τις εφαρμογές της είναι μια σημαντική εξέλιξη. Πάντα υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες – πολιτικοί που θέλουν να αποφεύγουν τη ματιά των εχθρών τους και των ξένων κατασκόπων, εταιρικά στελέχη που προσπαθούν να προστατέψουν τα επιχειρηματικά μυστικά τους, ακτιβιστές που οργανώνουν την αντίθεσή τους προς καταπιεστικά καθεστώτα, και, φυσικά, εγκληματίες που επιδιώκουν να ξεφύγουν από τη …δαγκάνα του νόμου.

Όμως, αυτές είναι εξαιρέσεις, αν δει κανείς το ευρύτερο πλαίσιο. Προτού ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύψει στον κόσμο την κλίμακα της κρατικής παρακολούθησης το 2013, ελάχιστοι «κανονικοί» άνθρωποι ενδιαφέρονταν να προσθέσουν περαιτέρω ασφάλεια στις επικοινωνίες τους. Σύντομα, πάνω από ένα δισεκατομμύριο εξ’ αυτών θα χρησιμοποιούν αυτή την πρόβλεψη χωρίς καν να προσπαθήσουν.

Για τους υποστηρικτές της ιδιωτικότητας, αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί μια τεράστια νίκη που ελάχιστοι είχαν προβλέψει ότι θα ερχόταν τόσο σύντομα μετά από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν. Το πρόβλημα ήταν το εξής: γενικά, η καλή κρυπτογράφηση χρήστη-προς-χρήστη, όπου δηλαδή τα …κλειδιά της κρυπτογράφησης τα κρατάνε οι χρήστες και όχι οι πάροχοι, είναι δύσκολη στη χρήση. Και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υιοθετούν τεχνολογίες που δεν είναι εύχρηστες. Το κρυπτογραφημένο email υπάρχει εδώ και δεκαετίες, και μόλις στηθεί δεν είναι τόσο δύσκολο στη χρήση.

Αλλά το στήσιμό του απαιτεί έναν βαθμό τεχνικής γνώσης που δεν διαθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Πρόσφατα, οι εφαρμογές κρυπτογραφημένης αποστολής μηνυμάτων έχουν καταστήσει τη διαδικασία της προστασίας των επικοινωνιών πολύ απλούστερη. Όμως, καμία απ’ τις εφαρμογές αυτές δεν έχει την τεράστια απήχηση της WhatsApp και οι ειδικοί ασφαλείας είναι καχύποπτοι ως προς την ποιότητα της τεχνολογίας σε κάποιες απ’ αυτές τις εφαρμογές, ή ως προς το γεγονός ότι κάποιες εφαρμογές μεταπηδούν σε μη κρυπτογραφημένη λειτουργία.

Στην περίπτωση της WhatsApp, η τεχνολογία που έχει ενσωματωθεί είναι ιδιαίτερα προωθημένη και χρησιμοποιεί έξυπνα τρικ ώστε όταν ένας επιτιθέμενος υποκλέψει το κλειδί, να μην μπορεί να αποκρυπτογραφήσει προηγούμενες συζητήσεις (ένα μεγάλο πρόβλημα με το κρυπτογραφημένο email). Και την τεχνολογία αυτή την προωθεί ο ίδιος ο Σνόουντεν. Όλο αυτό προσφέρεται πλέον σε ένα δισεκατομμύριο χρήστες χωρίς αυτοί να χρειάζεται να κάνουν το οτιδήποτε. Δεν χρειάζεται καν να το επιλέξουν – χρησιμοποιούν ήδη το WhatsApp και η τεχνολογία εμπεριέχεται στην πιο πρόσφατη αναβάθμιση. Και το σύστημα επιλέξει εξαρχής την κρυπτογραφημένη λειτουργία, και δεν επιστρέφει ποτέ σε μη κρυπτογραφημένο mode. Έτσι, οι χρήστες έχουν ασφαλείς επικοινωνίες χωρίς να χρειάζεται να στραφούν σε ειδικούς ασφαλείας με ακριβείς, ασφαλείς συσκευές.