Γιατί οι ΗΠΑ ίσως αποφύγουν τις χειρότερες από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Γιατί οι ΗΠΑ ίσως αποφύγουν τις χειρότερες από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού
epa08837194 A student of the Emile Dubois Lycee take part in antigen testing for the novel coronavirus, Covid-19, during the visit of the French Education, Youth and Sports Minister, in Paris, France, 23 November 2020. Less efficient than PCR tests, antigen testing has the advantage of not requiring laboratory analysis and of giving a result in about fifteen minutes. An antigenic testing center has already been opened at Paris Roissy-Charles-de-Gaulle airport for passengers coming from countries classified as 'red'. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι μεταλλάξεις, οι οποίες προκύπτουν αναπόφευκτα καθώς εξαπλώνεται ένας ιός, έχουν αναδειχθεί σε μείζονα πηγή ανησυχίας, καθώς ανακαλύπτονται ολοένα και περισσότερες οι οποίες φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές και πιο θανατηφόρες από τον αρχικό ιό COVID-19.

του Geoff Colvin

Καθώς οι ανησυχίες ως προς τις μεταλλάξεις και τις νέες εκδοχές του ιού COVID-19 πολλαπλασιάζονται, οι ΗΠΑ ίσως έχουν λόγους να πιστεύουν ότι θα αποφύγουν τα χειρότερα. Ο λόγος; Θέμα τύχης.

Οι μεταλλάξεις, οι οποίες προκύπτουν αναπόφευκτα καθώς εξαπλώνεται ένας ιός, έχουν αναδειχθεί σε μείζονα πηγή ανησυχίας, καθώς ανακαλύπτονται ολοένα και περισσότερες οι οποίες φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές και πιο θανατηφόρες από τον αρχικό ιό COVID-19. Οι μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου. Και άλλες έχουν αναδυθεί στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Μια νέα έρευνα βρήκε ότι η μετάλλαξη της Καλιφόρνια είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα νέα κρούσματα σε 44 κομητείες εκεί.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τις ΗΠΑ είναι η προοπτική επανάληψης της τρομακτικής εμπειρίας του Ιανουαρίου στη Βρετανία, όταν τα κρούσματα του COVID κατέκλυσαν τα νοσοκομεία και κάποιοι ασθενείς έπρεπε να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Όμως, ο Wiliam Hanage, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, λέει ότι οι ΗΠΑ ίσως αποφύγουν αυτό το σενάριο.

Η βρετανική μετάλλαξη «χτύπησε» την ευρωπαϊκή χώρα στο χειρότερο δυνατό σημείο όλου του χρόνου, το οποίο πλέον είναι πίσω μας. «Οι συνήθεις εποχικοί κορωνοϊοί κορυφώνονται τον Ιανουάριο» είπε ο Hanage σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους. Η ίδια μετάλλαξη όμως δεν ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ παρά μόνο τον Φλεβάρη, που «ίσως σημαίνει ότι όταν γίνει κυρίαρχη η εκδοχή αυτή στις ΗΠΑ, θα βρισκόμαστε στο μέρος εκείνο της χρονιάς όπου δεν μεταδίδεται τόσο πολύ». Ως αποτέλεσμα, «νομίζω ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σε καλύτερο χρονικό σημείο» καταλήγει ο καθηγητής. Άλλες εκδοχές του ιού έφτασαν στις ΗΠΑ ακόμα πιο πρόσφατα.

Επιπλέον, εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί τώρα σε σχέση με τον Ιανουάριο, και τα εμβόλια φαίνεται ότι είναι, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων. Σε κάθε περίπτωση, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι είναι πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το τι νομιζόταν αρχικά.

Πηγή: Fortune