Γιατί η Kraft Heinz δεν θα σταματήσει μέχρι να «καταβροχθίσει» τη Unilever

Γιατί η Kraft Heinz δεν θα σταματήσει μέχρι να «καταβροχθίσει» τη Unilever

Η πρόταση εξαγοράς της Unilever από την Kraft Heinz ήταν προβλέψιμη αλλά και... έκπληξη! Να γιατί.

του Τζεφ Κόλβιν

Η ύψους 143 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόταση εξαγοράς της Unilever από την Kraft Heinz ήταν εντελώς προβλέψιμη. Παράλληλα, ήταν και μια απόλυτη έκπληξη.

Ήταν προβλέψιμη επειδή ταιριάζει με την τακτική της 3G Capital – της εταιρείας ιδιωτικών συμμετοχών που διοικεί την Kraft Heinz και την ελέγχει σε συνδυασμό με τον Γουόρεν Μπάφετ. Συγκεκριμένα, η 3G αναπτύσσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες μέσω εξαγορών και όχι οργανικά. Και χρειάζεται να προβεί σε άλλη μια μεγάλη αγορά για να δικαιολογήσει την ανεβασμένη τιμή της μετοχής της. Αλλά κανένας αναλυτής της Wall Street δεν φαντάστηκε ποτέ ότι η εταιρεία θα κυνηγούσε έναν στόχο τόσο μεγάλο όπως η Unilever.

Η κίνηση αυτή ενισχύει τις φήμες που επικαλούνται πολλοί εντός της βιομηχανίας τροφίμων: ότι η 3G προτίθεται να κάνει με τα τρόφιμα ό,τι έκανε και με τη μπύρα. Συγκεκριμένα, έχτισε έναν παγκόσμιο κολοσσό που κυριαρχεί στον κλάδο. Η 3G δημιούργησε την AB InBev, η οποία παράγει σχεδόν 30% της παγκόσμιας μπύρας, και όλο αυτό στάθηκε εφικτό με μια σειρά εξαγορών – η τελευταία εκ των οποίων έκανε πάταγο καθώς αφορούσε την εξαγορά της SAB Miller για 117 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Unilever θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Η εξαγορά της θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ σε κάθε κλάδο, και σκεφθείτε ότι η Kraft Heinz ίσως αναγκαστεί να ανεβάσει την προσφορά της κατά πολύ.

Η Unilever απέρριψε την πρόταση εξαγοράς και ο CEO Πολ Πόλμαν, ο οποίος έχει βασίσει τη στρατηγική του στην επίτευξη περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων πλάι στους οικονομικούς, είναι βέβαιο ότι αντιτίθεται έντονα σε αυτή την πρόταση.

H 3G αναζητούσε δύο βασικά στοιχεία για τον επόμενο στόχο της Kraft Heinz: μείωση του υπάρχοντος εταιρικού …λίπους, και πρόσβαση σε καταναλωτές εκτός ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές οι οποίες αναπτύσσονται ταχύτερα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες οικονομίες. Η Unilever προσφέρει και τα δύο.

Πάνω απ’ όλα, η Kraft Heinz ίσως να μην καταφέρει να αντισταθεί στην εκτεταμένη παρουσία της Unilever. Το 57% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Unilever πραγματοποιείται σε αναδυόμενες αγορές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Kraft Heinz είναι μόλις 10%. Μια συνένωση των δυνάμεων και των δύο θα μετασχημάτιζε και τις δύο εταιρείες.

Βεβαίως, η Unilever πουλάει πολλά περισσότερα από τρόφιμα. Υπάρχει περίπτωση η Kraft Heinz να θέλει πραγματικά να πουλά σαπούνια Dove, καθαριστικά Surf, και τόσα άλλα brands της Unilever που δεν σχετίζονται με τον κλάδο των τροφίμων;

Ίσως όχι. Μπορεί απλά να προτίθεται να διαχωρίσει τις διάφορες δραστηριότητές της. Τα τρόφιμα ήταν μόλις το 43% των δραστηριοτήτων της Unilever πέρυσι, αλλά και πάλι συνεισέφεραν έσοδα 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μπορούμε να πούμε με μια σχετική ασφάλεια για τη συγκεκριμένη είδηση είναι ότι το πράγμα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Κανείς δεν φανταζόταν ότι η 3G θα μπορούσε να αγοράσει την Anheuser-Busch ή τη SAB Miller, εταιρείες οι οποίες απέρριψαν την αρχική πρόταση εξαγοράς. Αλλά η 3G δεν τα παρατάει εύκολα. Και τίποτα δεν φαίνεται να την αποτρέπει απ’ το να παίρνει πάντα αυτό που θέλει.