Γιατί η Patagonia είναι η εταιρεία με την καλύτερη φήμη στις ΗΠΑ

Γιατί η Patagonia είναι η εταιρεία με την καλύτερη φήμη στις ΗΠΑ
Photo: pixabay.com
Είναι γνωστή για τις ξεκάθαρες θέσεις που παίρνει σε βασικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το δίκαιο εμπόριο.

Του Eamon Barrett

Δεδομένης της προσοχής που δόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης στη συνάντηση COP28 που διεξάγεται στα ΗΑΕ αυτή την εβδομάδα, φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να διερευνήσουμε τι καθιστά επιτυχημένη μια από τις πιο περιβαλλοντικά σκεπτόμενες εταιρείες στον κόσμο: την Patagonia.

Η Patagonia είναι μία από τις πιο φημισμένες μάρκες στον κόσμο. Η εταιρεία κατέλαβε την πρώτη θέση σε έρευνα γνώμης των Axios-Harris σχετικά με τις 100 πιο ευυπόληπτες εταιρείες των ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, σηματοδοτώντας την επιστροφή της εταιρείας ρούχων στην πρώτη θέση μετά την πτώση της στην τρίτη θέση το 2022.

«Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που με ενδιέφεραν πραγματικά στη δημοσκόπηση των Axios-Harris είναι ότι ήμασταν η έκτη πιο ευυπόληπτη εταιρεία μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων», λέει στο Fortune ο Vincent Stanley, διευθυντής φιλοσοφίας της Patagonia. «Αυτό είναι σπουδαίο γιατί σημαίνει ότι μας συγχωρούν για τις θέσεις που παίρνουμε».

Εκτός από την ποιότητα των προϊόντων της, η Patagonia είναι γνωστή για τις ξεκάθαρες θέσεις που παίρνει σε βασικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το δίκαιο εμπόριο – το είδος των θεμάτων της woke κουλτούρας που αναστάτωναν τους Ρεπουμπλικάνους πριν από ένα χρόνο, αλλά ίσως να είναι λιγότερο καυτό θέμα τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις της Patagonia και η ποιότητα των προϊόντων της πάνε χέρι-χέρι. Το ευρύ κοινό μπορεί να το βρίσκει «ιερόσυλο» όταν οι εταιρείες σχολιάζουν ένα θέμα που «δεν σχετίζεται με το προϊόν τους», λέει ο Stanley, αλλά η Patagonia παίρνει θέση μόνο σε θέματα που εμπίπτουν στην εξειδίκευσή της ως εταιρεία.

Για άλλη μια φορά, η αυθεντικότητα αναδεικνύεται ως το σήμα κατατεθέν της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να ανακαλύψουν ότι η σφαίρα επιρροής τους εκτείνεται περισσότερο απ’ ό,τι νόμιζαν αρχικά. Ο Stanley αρέσκεται -στο βιβλίο του The Future of the Responsible Company, το οποίο συνέγραψε με τον ιδρυτή της Patagonia Yvon Chouinard, και αλλού- να δίνει το παράδειγμα της Samsung, του κορεατικού τεχνολογικού γίγαντα, τον οποίο άθελά του προκάλεσε να αντιμετωπίσει τη ρύπανση των υδάτων.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με στελέχη της Samsung το 2019, ο Stanley παραπονιόταν ότι κανένας κατασκευαστής πλυντηρίων ρούχων δεν είχε δημιουργήσει ένα μηχάνημα ικανό να φιλτράρει τις μικροΐνες που αποβάλλουν τα ρούχα στο πλύσιμο. Έναν χρόνο αργότερα, η Samsung είχε καινοτομήσει ένα νέο σύστημα φίλτρου για τα πλυντήριά της. Το 2023, η Samsung επέκτεινε τη σειρά προϊόντων της για να προσφέρει ένα βελτιωμένο φίλτρο, το οποίο μειώνει την αποβολή μικροϊνών κατά 98% και μπορεί να τοποθετηθεί και σε ανταγωνιστικά προϊόντα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς μια εταιρεία μπορεί να μετατρέψει μια περιβαλλοντική λύση σε επιχειρηματική ευκαιρία. Ο Stanley πιστεύει ότι «το εγγενές κίνητρο των ανθρώπων να κάνουν το σωστό είναι στην πραγματικότητα ένα είδος μυστικής δύναμης στις επιχειρήσεις». Μια ηθική αποστολή μπορεί σίγουρα να παρακινήσει τους εργαζομένους να εργαστούν σκληρότερα και, όταν τα στελέχη τηρούν την ηθική που έχουν δηλώσει, αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στην εταιρεία.

«Χρειάζονται περισσότερα από ανταγωνιστικές αμοιβές ή ανθρώπινες πολιτικές απασχόλησης για να εμπνεύσει κανείς τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων», αναφέρουν στο βιβλίο τους οι Stanley και Chouinard. «Δεν μπορούν όλοι να ικανοποιήσουν την επιθυμία της καρδιάς τους δουλεύοντας για την εταιρεία σας, αλλά όλοι θα μπορούσαν τουλάχιστον να αισθάνονται χρήσιμοι, και κάποιοι ακόμη και να ζωντανεύουν από αυτό που κάνουν όλη μέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com