Οι οργανισμοί διστάζουν να υιοθετήσουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη – Μόλις το 10% εισήγαγε λύσεις Gen AI το 2023

Οι οργανισμοί διστάζουν να υιοθετήσουν τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη – Μόλις το 10% εισήγαγε λύσεις Gen AI το 2023
Photo: pixabay.com
Τι προκύπτει από παγκόσμια έρευνα επαγγελματιών που ασχολούνται με την ΤΝ και τη μηχανική μάθηση.

Της Sheryl Estrada

Η Cnvrg.io, μια εταιρεία της Intel, δημοσίευσε την ετήσια παγκόσμια έρευνα ML Insider του 2023 και τα ευρήματα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των οργανισμών βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό ή δοκιμαστικό στάδιο για την ενσωμάτωση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή. Μόλις το 10% έχει δρομολογήσει λύσεις γενετικής ΤΝ, σύμφωνα με την πάροχο πλατφόρμας ΤΝ και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM). Εντωμεταξύ, το 25% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναπτύσσει πιλοτικά έργα για επιλεγμένες περιπτώσεις χρήσης. (Στην παρούσα έκθεση, μια «λύση» αναφέρεται σε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τη γενετική ΤΝ για έναν σκοπό).

Τα ευρήματα βασίζονται σε μια παγκόσμια έρευνα 430 επαγγελματιών που ασχολούνται με την ΤΝ και τη μηχανική μάθηση, όπως επιστήμονες δεδομένων, μηχανικοί και προγραμματιστές λογισμικού σε κλάδους όπως η πληροφορική, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι τράπεζες, η άμυνα, η ασφάλιση, η εκπαίδευση, η αυτοκινητοβιομηχανία και οι τηλεπικοινωνίες. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες προέρχονται από εταιρείες με 600 ή περισσότερους υπαλλήλους.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 75% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο οργανισμός τους δεν έχει ακόμη αναπτύξει μοντέλα γενετικής ΤΝ στην παραγωγή κατά το προηγούμενο έτος, σε σύγκριση με το 25% που το έχει κάνει. (Ένα «μοντέλο» αναφέρεται στη γενετική ΤΝ ξεχωριστά από μια λύση – ουσιαστικά βρίσκεται σε ένα προγενέστερο στάδιο ωριμότητας και δεν αποτελεί ακόμη μέρος μιας λύσης που έχει συγκεκριμένο σκοπό). Η έρευνα δείχνει ότι οι ερωτηθέντες με έδρα τις ΗΠΑ (40%) έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μοντέλα γενετικής ΤΝ σε σχέση με όσους βρίσκονται εκτός ΗΠΑ (22%).

«Αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, η γενετική ΤΝ είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες τεχνολογίες του 2023», δήλωσε ο Markus Flierl, εταιρικός αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Intel Cloud Services. «Η έρευνα δείχνει ότι οι οργανισμοί μπορεί να διστάζουν να υιοθετήσουν τη γενετική ΤΝ λόγω των εμποδίων που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή των LLM».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Intel συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που προσχώρησαν στη «Συμμαχία Τεχνητής Νοημοσύνης», την οποία συνδιοργάνωσαν η IBM και η Meta, σύμφωνα με ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας. Η συμμαχία αμφισβητεί την κυριαρχία της OpenAI, της Microsoft, της Google και της Amazon.

Αν και οι εφαρμογές γενετικής ΤΝ όπως το ChatGPT είναι πρόσφατες, τα LLM δεν είναι κάτι καινούργιο. Έτσι, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, ως επί το πλείστον, προσεγγίζουν τη γενετική ΤΝ κατασκευάζοντας τις δικές τους λύσεις LLM και προσαρμόζοντάς την στις περιπτώσεις χρήσης τους, σύμφωνα με την έκθεση. Όμως, το 46% βλέπει την υποδομή ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη των LLM σε προϊόντα. Επίσης, η έλλειψη γνώσεων, το κόστος και η συμμόρφωση θεωρούνται επίσης εμπόδια.

Όμως, όσοι έχουν αναπτύξει γενετική ΤΝ ανέφεραν καλύτερη εμπειρία πελατών (58%), βελτιωμένη αποδοτικότητα (53%) και εξοικονόμηση κόστους (47%), σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει να ενσωματώσετε απλώς τη γενετική ΤΝ χωρίς να αξιολογήσετε πραγματικά πώς μπορεί να προσθέσει αξία στην εταιρεία σας. Ο Alex Singla, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey και συν-επικεφαλής της QuantumBlack, του βραχίονα ΤΝ της εταιρείας, δήλωσε ότι η ομάδα του εξετάζει πρώτα όλο τον οργανισμό και θέτει το ερώτημα: «Ποια είναι τα βασικά επιχειρηματικά προβλήματα που προσπαθείτε να λύσετε;». Και από εκεί και πέρα αξιολογούν αν η γενετική ΤΝ μπορεί να παίξει ρόλο στην επίτευξη αυτής της επιχειρηματικής ευκαιρίας.

Ο Singla δήλωσε ότι οι εταιρείες πρέπει επίσης να αξιολογήσουν την υπάρχουσα τεχνολογία τους, θέτοντας τα ερωτήματα: «Έχω καλές υποδομές σε λειτουργία; Έχω ήδη καθιερώσει τις πλατφόρμες cloud και τις σχέσεις μου με το cloud; Έχω τη σωστή αρχιτεκτονική δεδομένων;»

Όσον αφορά στα ευρήματα της έρευνας, η Flierl αναμένει αυξημένη υιοθέτηση της γενετικής ΤΝ το επόμενο έτος, καθώς οι οργανισμοί αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε οικονομικά αποδοτικές υποδομές και υπηρεσίες.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com