Γιατί οι πλειστηριασμοί μπορεί να καθυστερήσουν την επιστροφή του κουαρτέτου

Γιατί οι πλειστηριασμοί μπορεί να καθυστερήσουν την επιστροφή του κουαρτέτου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται για τη συνάντησή του με τους θεσμούς, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνα, την Τρίτη 25 Απριλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση προειδοποιούν για νέα καθυστέρηση στις συνομιλίες.

Όσο δεν κλείνουν τα προαπαιτούμενα και καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα για απώλεια στόχων και συνέχιση της εποπτείας, υποστηρίζουν πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το κουαρτέτο, παρά την εκτιμώμενη άφιξή του στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου, δεν θα έρθει τελικά εάν δεν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το θέμα, που αναδεικνύεται σε μείζον για την τρίτη αξιολόγηση κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το «καλό κλίμα» που είχε δημιουργηθεί με δημόσιες δηλώσεις από την πλευρά των θεσμών για την κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται τώρα, όχι απλώς να ψηφίσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και να υποστηρίξει στην κοινή γνώμη την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης, προκειμένου να μην απαιτηθεί μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και την επιχείρηση επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Η τοποθέτηση του Διοικητή δεν είναι τυχαία. Έχουν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες οι ανακοινώσεις της Eldorado Gold για την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές (μετά τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις από την κυβέρνηση) και την τριπλή προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς και η προειδοποίηση της Lamda Development για την επένδυση στο Ελληνικό, η οποία υποστηρίζει ότι η υλοποίηση της επένδυσης είναι αδύνατη όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους, που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση.

Ήδη, η Κομισιόν μείωσε την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2017 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, από το 2,1% στο 1,6%, ενώ και αυτή η εκτίμηση συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, τα 95 βήματα, που απομένουν δεν είναι εύκολα και η εκτίμηση των θεσμών είναι πως δεν θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι  επενδυτές, που έχουν στον ορίζοντά τους την Ελλάδα, δεν θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, εάν δεν δοθεί καθαρό σήμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και άρσης της αβεβαιότητας.