Γιατί η συμφωνία Nike-Amazon «τρομάζει» το λιανικό εμπόριο;

Γιατί η συμφωνία Nike-Amazon «τρομάζει» το λιανικό εμπόριο;

Η απόφαση της Nike να πουλάει απευθείας στον καταναλωτή και μέσω της Amazon έχει προκαλέσει νευρικότητα σε πολλούς.

Το πιλοτικό πρόγραμμα της Nike για την πώληση ορισμένων προϊόντων της μέσω Amazon και Instagram αποτελεί πρόδρομο για τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης με τους διαδικτυακούς πωλητές λιανικής και θα μπορούσε να πλήξει τις πωλήσεις σε καταστήματα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών όπως η Foot Locker Inc.

Η συμφωνία – η οποία αναμένεται να βοηθήσει τη Nike Inc να εξαλείψει τα προϊόντα – μαϊμούδες που πωλούνται μέσω διαδικτυακών αντιπροσώπων χωρίς άδεια και να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί του δικτύου διανομής της – ώθησε τις μετοχές της εταιρείας σε υψηλό τριμήνου την Παρασκευή.

Η κίνηση της Nike επιβεβαίωσε μια έκθεση της Goldman Sachs στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα ξεκινήσει να διαθέτει τα προϊόντα της μέσω του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή παγκοσμίως.

Από τότε, οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών έχουν σημειώσει πτωτική πορεία – η μετοχή της Foot Locker Inc. έπεσε κατά 2%, της Hibbett Sports Inc. κατά 6,8%, και της Big 5 Sporting Goods Inc. κατά 5,3%.

«Όλοι βιάζονται τώρα», δήλωσε στο Reuters ο Τζατζ Γκρέιχαμ, επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας έρευνας αγοράς Ansira.

«Η απόφαση της Nike να πουλάει απευθείας στον καταναλωτή και μέσω της Amazon έχει προκαλέσει νευρικότητα σε πολλούς».

Οι εταιρείες λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, οι οποίες βασίζονται στη Nike για σημαντικό μέρος των εσόδων τους, θα πληγούν περισσότερο στην περίπτωση που η συνεργασία της Nike με την Amazon επεκταθεί πέρα από το τρέχον πιλοτικό πρόγραμμα.

Η αγορά αθλητικών ειδών αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες δυσκολίες, καθώς αρκετοί πωλητές λιανικής όπως η Sports Authority έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για πτώχευση και η συμφωνία της Nike θα μπορούσε να ωθήσει τους υπάρχοντες λιανοπωλητές να κλείσουν ακόμα περισσότερα καταστήματα, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Nike, τα προϊόντα της οποίας πωλούνται ήδη στην Amazon μέσω τρίτων και μη αδειοδοτημένων αντιπροσώπων, θα μπορούσε να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα ύψους 300 – 500 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες (ή 1% των παγκόσμιων πωλήσεών της) μέσω της επέκτασης της στην Amazon, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Όμως, η Nike εξακολουθεί να εξαρτάται από το κανάλι χονδρικής πώλησης για τα δύο τρίτα των εσόδων της και θα είναι προσεκτική προτού κινηθεί προς την απευθείας πώληση μέσω της Amazon, δήλωσε ο Τζον Ζολίδης, αναλυτής της Quo Vadis Capital Inc.