Γιατί η Sony μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος στη συμφωνία της Microsoft με την Activision

Γιατί η Sony μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος στη συμφωνία της Microsoft με την Activision
ANKARA, TURKEY - MARCH 21: In this photo illustration, a computer screen displays the logo of "Evolution Championship Series" and a smart phone screen displays the logo of "Sony" in Ankara, Turkey on March 21, 2021. Dogukan Keskinkilic / Anadolu Agency (Photo by Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι επενδυτές αναμένουν ότι ο όμιλος ψυχαγωγίας θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί το νέο οπλοστάσιο παιχνιδιών της ιδιοκτήτριας του Xbox, Microsoft.

του Nicholas Gordon

Οι μετοχές του ομίλου Sony που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσαν βουτιά 12,8% την Τετάρτη μετά την είδηση της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft μέσα στη νύχτα. Το ξεπούλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 2008 για την ιδιοκτήτρια του PlayStation, Sony, και υπονοεί ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι ο όμιλος ψυχαγωγίας θα δυσκολευτεί να ανταγωνιστεί το νέο οπλοστάσιο παιχνιδιών της ιδιοκτήτριας του Xbox, Microsoft.

Ο αναλυτής της Morningstar, Kazunori Ito, είπε στο Bloomberg ότι «η πτώση της τιμής των μετοχών δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν πως η Sony μπορεί να μην μπορέσει να συνεχίσει να βγαίνει κερδισμένη» σε έναν κλάδο όπου οι δυνατότητες κερδών μετακινούνται από τις πωλήσεις hardware στις πωλήσεις λογισμικού. Οι μάρκες ψυχαγωγίας, όπως το PlayStation της Sony και το Xbox της Microsoft, βγάζουν τα περισσότερα χρήματα πουλώντας παιχνίδια και όχι κονσόλες.

Μέχρι τώρα, τα παιχνίδια της Activision όπως το Call of Duty, το Tony Hawk’s Pro Skater και το Diablo ήταν διαθέσιμα σε PlayStation και Xbox, αλλά οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν ότι η εξαγορά της Activision από τη Microsoft έναντι 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποκόψει το PlayStation της Sony από μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τίτλους στον κόσμο, εξαλείφοντας τα έσοδα που κερδίζει η Sony από αυτά τα παιχνίδια.

Η Sony έχει αποκτήσει στούντιο για να ενισχύσει την παραγωγή παιχνιδιών εσωτερικά, αλλά είναι απίθανο η ιαπωνική μάρκα να μπορέσει να ανταγωνιστεί την τεράστια δύναμη δαπανών της Microsoft, η οποία τροφοδοτείται από ένα πακτωλό μετρητών 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως είπε ο αναλυτής Amir Anvarzadeh στο Bloomberg, «η Sony θα έχει μια τεράστια πρόκληση να σταθεί μόνη της σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς».

Η Sony αντιμετωπίζει προκλήσεις πέρα από το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προγραμματιστών παιχνιδιών της Microsoft. Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών ανάγκασε τη Sony να περιορίσει την παραγωγή του PlayStation 5 και αυτό το οικονομικό έτος. Παρά το καλό ξεκίνημα των πωλήσεων – το PlayStation 5 ήταν η ταχύτερα πωλούμενη από τις κονσόλες της Sony ξεπερνώντας τις 10 εκατομμύρια πωλήσεις – τα προβλήματα προμήθειας έχουν οδηγήσει τις πωλήσεις του PS5 κάτω από αυτές του προκατόχου της κονσόλας, του PlayStation 4.

Τον Νοέμβριο, η Sony μείωσε τους ετήσιους στόχους παραγωγής PS5 κατά 1 εκατομμύριο μονάδες και την περασμένη εβδομάδα το Bloomberg ανέφερε ότι η Sony θα συνεχίσει να παράγει την παλαιότερη κονσόλα PlayStation 4, η οποία χρησιμοποιεί λιγότερα εξαρτήματα ημιαγωγών, ως υποκατάστατο για τους πελάτες που δεν μπορούν να αγοράσουν ένα PS5.

Πηγή: fortune.com