Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί φοβούνται το δολάριο

Γιατί οι τεχνολογικοί κολοσσοί φοβούνται το δολάριο
Exterior of New York Stock Exchange Building with classical architecture of Greece columns and US flags as seen during the day, NYSE Financial organization at Wall Street a symbol for the global and American Economy as one of the most powerful financial institute at lower Manhattan New York City, United States of America. March 25, 2020, NY, USA (Photo by John Nacion/NurPhoto) (Photo by John Nacion / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η τεχνολογική βιομηχανία είχε επωφεληθεί από δύο δεκαετίες χαμηλών επιτοκίων, καθώς οι εταιρείες αντλούσαν κεφάλαια από τις αγορές με ευκολία.

Σε προβλέψεις της για το τρέχον τρίμηνο, η Microsoft εκτιμά ότι το ισχυρό δολάριο συνεπάγεται μεγαλύτερη διαρροή εσόδων από το αναμενόμενο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την απειλή του πληθωρισμού και της αυστηρότερης οικονομικής πολιτικής για έναν κλάδο που έχει ήδη δεχτεί τα γερά χτυπήματα της αγοράς.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν περίπου 1,8% την Πέμπτη, αφού δήλωσε ότι αναμένει κέρδη ανά μετοχή 2,24 δολάρια, σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη 2,28 δολ. Εξαιτίας των συναλλαγματικών διακυμάνσεων η εταιρεία βλέπει επιπτώσεις 460 εκατ. δολαρίων στα έσοδα του τέταρτου τριμήνου, μειώνοντας τα έσοδα μέχρι και σε 51,94 δισ. δολάρια.

Η αναθεωρημένη προοπτική της Microsoft δίνει ένα παράδειγμα που αφορά πολλές μεγάλες εταιρείες λογισμικού, καθώς οι περισσότερες σημειώνουν πάνω από το ένα τρίτο των πωλήσεών τους εκτός ΗΠΑ, δήλωσε ο Anurag Rana, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. Η Salesforce επεσήμανε ήδη ότι το ισχυρό δολάριο μειώνει τις προοπτικές των ετήσιων πωλήσεών της, διπλασιάζοντας τον εκτιμώμενο αντίκτυπο σε 600 εκατ. δολάρια.

Η ταχύτητα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν τροφοδοτήσει τη ζήτηση του δολαρίου, που σημείωσε αύξηση πάνω από 7% από την αρχή του έτους, πριν εξισορροπήσει ορισμένα από τα κέρδη πρόσφατα. Η άνοδος του δολαρίου οδήγησε σε πτώση το ευρώ, τη στερλίνα και το γιεν.

Το ισχυρό δολάριο είναι καλό για τους Αμερικανούς καταναλωτές, καθώς κάνει τα προϊόντα από άλλες χώρες φθηνότερα, αλλά μπορεί να βλάψει τους κατασκευαστές των ΗΠΑ καθιστώντας πιο ακριβά τα προϊόντα που πωλούν στο εξωτερικό. Μπορεί να σημαίνει, δηλαδή, ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις λαμβάνουν λιγότερα δολάρια για τις εξαγωγές τους.

Η πιο πρόσφατη έκθεση της Microsoft τον Απρίλιο αναφέρει ότι ο αντίκτυπος των συναλλαγματικών διακυμάνσεων μείωσε τα έσοδα και τα κέρδη, αν και αμφότερα εξακολουθούν να αυξάνονται σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πρόσφατα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια συναλλαγματική ισοτιμία που καθορίζεται από την αγορά, παρόλο που αναγνώρισε ότι τα κέρδη του δολαρίου έχουν δημιουργήσει ανησυχίες. Η άνοδος του δολαρίου παράλληλα αποτελεί πλεονέκτημα στην προσπάθεια χαλιναγώγησης του αυξανόμενου πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ έχει υποστηρίξει μια σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ -μέρος της οποίας αποτελεί η ενίσχυση του δολαρίου.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, την Covid-19 και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών φέτος. Η τεχνολογική βιομηχανία είχε επωφεληθεί από δύο δεκαετίες χαμηλών επιτοκίων, καθώς οι εταιρείες αντλούσαν κεφάλαια από τις αγορές με ευκολία.

Ο δείκτης S&P 500, με έμφαση στον κλάδο της τεχνολογίας, έχει χάσει περίπου το 14% της αξίας του μέχρι στιγμής φέτος. O Νasdaq έχει απωλέσει περίπου 25% από την αρχή της χρονιάς. Τα χειρότερα χτυπήματα δέχτηκαν η Amazon και η Tesla, με πτώση άνω του 25%, και φυσικά η Meta Platforms με πτώση 42%.