Γιατί η Tesla καλείται να πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ σε πρώην υπάλληλό της

Γιατί η Tesla καλείται να πληρώσει αποζημίωση-μαμούθ σε πρώην υπάλληλό της
epa07992827 A Tesla logo is seen in a showroom in Berlin, Germany, 13 November 2019. Tesla CEO Elon Musk announced during an event in Berlin on 12 November 2019 that Tesla is building its first European factory in Gruenheide, near Berlin in Brandenburg. In Berlin, a design and development center is to be created. EPA/FELIPE TRUEBA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια «διέταξε» την Teslaνα καταβάλει αποζημίωση ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε μία καταδικαστική απόφαση προχώρησε το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, όταν επιδίκασε σε πρώην εργαζόμενο της Tesla αποζημίωση 130 εκατομμύρια δολάρια και 6,9 εκατομμύρια δολάρια για ψυχική οδύνη.

Ο ενάγων, Όουεν Ντίαζ, πρώην συμβασιούχος που προσλήφθηκε το 2015 μέσω μιας εταιρείας προσωπικού την Citistaff, υποβλήθηκε σε φυλετικά εχθρικό περιβάλλον εργασίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο δικαστήριο, οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα για να τον υποτιμήσουν, όπως και άλλους Αφροαμερικανούς εργαζομένους, χρησιμοποιώντας φράσεις «πήγαινε πίσω στην Αφρική». Yπήρχε επίσης ένα ρατσιστικό γκράφιτι στις τουαλέτες και ένα ρατσιστικό σχέδιο στον χώρο εργασίας του, σύμφωνα με τους δικηγόρους του ενάγοντος στο αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο του CNBC.

Καθοριστική για την πορεία της υπόθεσης ήταν η απόφαση του Όουεν Ντίαζ να μην υπογράψει ένα από τα συμφωνητικά της εταιρείας. Η Tesla ακολουθεί τη λογική της υποχρεωτικής συμφωνίας διαιτησίας, βάσει της οποίας δεσμεύονται οι υπάλληλοι να επιλύουν τις διαφορές τους κεκλεισμένων των θυρών αντί να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Εξ ου και η αυτοκινητοβιομηχανία σπανίως αντιμετωπίζει σοβαρές απώλειες ή προβαίνει σε διαρθρωτικές αλλαγές μετά την επίλυση μιας διαφοράς.

Στο δικαστήριο, η Tesla υποστήριξε ότι ποτέ δεν σκόπευε να αγνοήσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αφροαμερικανών εργαζομένων που τοποθετήθηκαν από την υπηρεσία στελέχωσης στο εργοστάσιο, και ότι όλα τα περιστατικά που αναφέρθηκαν από τον Ντίαζ ερευνήθηκαν και επιλύθηκαν. Στα τελευταία της επιχειρήματα προς τους ενόρκους, η δικηγόρος της Tesla, Τρέισι Κέννεντυ, υποστήριξε ότι: «Η ιστορία του κ. Ντίαζ απλά δεν έχει νόημα» εφόσον ο ίδιος ενθάρρυνε τον γιο και την κόρη του να αναλάβουν δουλειά στην εταιρεία. Παρά τους ισχυρισμούς ότι οι κατηγορίες του Ντίαζ δεν υποστηρίζονται από τα αποδεικτικά στοιχεία, η Tesla έχει αποκτήσει προηγούμενα ως προς την αντιμετώπιση φυλετικών διακρίσεων.

Τον Αύγουστο του 2021 αναγκάστηκε να καταβάλει ένα εκατομμύριο δολάρια στον πρώην εργαζόμενό της Μέλβιν Μπέρι, ο οποίος επίσης έγινε αποδέκτης ρατσιστικών συμπεριφορών. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προβληματίσει τους μετόχους της εταιρείας, όπως τη Nia Impact Capital που παροτρύνει το διοικητικό της συμβούλιο να μελετήσει τις επιπτώσεις των υποχρεωτικών συμφωνιών διαιτησίας τόσο στους υπαλλήλους και στην παραγωγικότητά τους όσο και στη γενικότερη νοοτροπία. Σε μια πρόσφατη πρόταση των μετόχων η Nia Impact Capital αναφέρει ότι «η χρήση υποχρεωτικών πλαισίων διαιτησίας περιορίζει τα διορθωτικά μέτρα και δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να προχωρήσουν σε μηνύσεις, όταν υφίστανται διακρίσεις και παρενόχληση, ενώ μπορεί να αποκρύπτει γεγονότα και αθέμιτες συμπεριφορές». Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Nia Impact Capital υποβάλλει τέτοια πρόταση ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης, αύριο Πέμπτη, στο νέο εργοστάσιο της Tesla στο Τέξας. Φέτος, όπως και πέρυσι, το Δ.Σ. της εταιρείας συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν τις αναφορές σχετικά με τις επιπτώσεις της υποχρεωτικής διαιτησίας στους εργαζομένους.