Γιατί η Τζάνετ Γέλεν είναι μια εξαιρετική επιλογή για υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Γιατί η Τζάνετ Γέλεν είναι μια εξαιρετική επιλογή για υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
epa06328202 US Chair of the Federal Reserve Janet Yellen attends the European Central Bank Communications Conference 'Communications challenges for policy effectiveness, accountability and reputation' in Frankfurt Main, Germany, 14 November 2017. EPA/ARMANDO BABANI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Τζάνετ Γέλεν, φαίνεται να είναι η επιλογή του Μπάιντεν για το Υπουργείο Οικονομικών.

του Allan Murray

Η επίδοσή της ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κέρδισε επαίνους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό. Ως καθηγήτρια, δίδαξε ότι η χαμηλότερη ανεργία θα οδηγούσε σε αύξηση του πληθωρισμού – η μυθική καμπύλη του Phillips. Αλλά ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ήταν πρόθυμη να εγκαταλείψει τη θεωρία όταν κατέρρεαν τα νούμερα. Η ίδια ανησυχεί βαθιά για τη μοίρα των μη προνομιούχων εργαζομένων και έθεσε τα θεμέλια για τις νομισματικές πολιτικές του διαδόχου της, Jerome Powell, που βοήθησε αυτούς τους εργαζομένους τα χρόνια της πανδημίας.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, θα έχει ένα ευρύτερο φάσμα εργαλείων τόσο για να διατηρήσει την οικονομία σε ανάπτυξη, όσο και για να βοηθήσει τους μη προνομιούχους. Σε συνεργασία με τον Powell, θα πρέπει να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και τις αγορές ότι θα υπάρχει σταθερότητα στην οικονομική πολιτική.

Σε ένα άλλο ζήτημα, υπάρχει μια αναφορά από το πρωί από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey που ρίχνει φως στο μέλλον της απομακρυσμένης εργασίας. Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι το 20% του εργατικού δυναμικού στις ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως 3-5 ημέρες την εβδομάδα εξίσου αποτελεσματικά σαν να εργαζόταν σε γραφείο. Αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι που θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι στο μέλλον, σε σύγκριση με πριν από τον COVID.

Το αποτέλεσμα ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο και τη χώρα. Οι κλάδοι των χρηματοοικονομικών και των ασφαλειών έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό εργασίας από το σπίτι (76% χωρίς απώλεια παραγωγικότητας), και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται επίσης ψηλά (33% χωρίς απώλεια παραγωγικότητας.) Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο 29%, ενώ η Κίνα είναι μόνο στο 16% και η Ινδία στο 12%.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι πάνω από τα μισά μέλη του εργατικού δυναμικού σε κάθε χώρα – συμπεριλαμβανομένου του 61% στις ΗΠΑ – δεν έχουν την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι, επειδή οι εργασίες τους περιλαμβάνουν χειρισμό εξοπλισμού, μετακίνηση αντικειμένων, πώληση, διδασκαλία, φροντίδα για άλλους, κ.λπ.

Μία ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι ότι η απομακρυσμένη εργασία «μπορεί να αυξήσει την ανισότητα των φύλων», σύμφωνα με την έκθεση, επειδή «το γυναικείο εργατικό δυναμικό σε πολλές οικονομίες επικεντρώνεται περισσότερο σε κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες τροφίμων και η εξυπηρέτηση πελατών».