Γιατί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα

Γιατί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα
Kαι οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια μακρά και παρατεταμένη περίοδο έντασης.

του Clay Chandler

Ο Πρόεδρος Trump υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα αυτή την εβδομάδα με το οποίο οι εταιρείες των ΗΠΑ θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που παράγεται από επιχειρήσεις που θεωρούνται ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Το μέτρο κάνει πιο δύσκολες τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Τα «γεράκια» της αμερικανικής κυβέρνησης που έχουν εμμονή με την Κίνα πιέζουν υπέρ της de facto απαγόρευσης της Huawei εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Το διάταγμα θα επικαλεσθεί τον Νόμο περί Οικονομικών Εξουσιών σε περιπτώσεις Διεθνούς Εκτάκτου Ανάγκης, ο οποίος δίνει στον Πρόεδρο την εξουσία να ρυθμίζει εκτάκτως την εμπορική πολιτική σε περιπτώσεις εμφάνισης απειλών κατά του έθνους.

Ο Trump λέγεται ότι απέφυγε να διεκδικήσει τέτοιες εξουσίες προηγουμένως, ελπίζοντας να συνάψει μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Η προθυμία του να υπογράψει το μέτρο τώρα υποδηλώνει ότι πλέον προετοιμάζεται για μια μακρά και παρατεταμένη περίοδο έντασης.

Και οι Κινέζοι σκληραίνουν τη θέση τους. Σε μια ομιλία στο Πεκίνο την Τετάρτη, ο Xi Jinping προειδοποίησε ότι είναι «ηλίθιο» και «καταστροφικό» για έναν πολιτισμό να προσπαθεί να επιβληθεί επί ενός άλλου πολιτισμού. Ονόματα και …διευθύνσεις ο Xi Jinping δεν έδωσε, αλλά ήταν αρκετά ξεκάθαρο ποιον «πολιτισμό» είχε κατά νου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Κίνα για την ξαφνική κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο το Πεκίνο οπισθοχώρησε από μια σειρά από προηγούμενες δεσμεύσεις για απελευθέρωση της κινεζικής οικονομίας και κατάργηση των επιδοτήσεων για εγχώριες επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα, ο Trump επικαλέστηκε την αλλαγή στάσης της Κίνας έναντι μιας συμφωνίας που ήταν «κατά 95% εκεί» για να δικαιολογήσει την απόφασή του την Παρασκευή να αυξήσει τους δασμούς στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Πεκίνο αρνείται τον ισχυρισμό αυτό του Αμερικανού προέδρου και προβαίνει σε αντίποινα δηλώνοντας ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές των ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον επόμενο μήνα.

Η αυξανόμενη ένταση έχει ήδη επηρεάσει τις τιμές των μετοχών εταιρικών κολοσσών των ΗΠΑ όπως η Apple, η Intel και η Hewlett Packard Enterprise, οδηγώντας σε απώλειες τουλάχιστον 10% την περασμένη εβδομάδα.