Γιατί οι επενδυτές της Tesla κινδυνεύουν να βγουν νοκ άουτ το 2023

Γιατί οι επενδυτές της Tesla κινδυνεύουν να βγουν νοκ άουτ το 2023
Tesla logo displayed on a phone screen and Elon Musk's Twitter account displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Poland on April 24, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ αποδεικνύεται καταστροφική

του Christiaan Hetzner

Η αξία της εταιρείας του Elon Musk μειώθηκε δύο φορές περισσότερο από τον ευρύτερο, τεχνολογικά εστιασμένο δείκτη Nasdaq, αποσυνδεόμενη πλήρως από τα ισχυρά στοιχεία της υποκείμενης εμπορικής δραστηριότητάς της. Σε αντίθεση με τις ταλαιπωρημένες της μετοχές, η εταιρεία αναμένεται να εισέλθει στον Ιανουάριο με ένα ακόμη ρεκόρ ετήσιων πωλήσεων στο ενεργητικό της.

Ο Musk θέλει να πουλάει 20 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως στο τέλος της δεκαετίας, προκειμένου να αντικαθιστά ετησίως με ηλεκτρικά οχήματα το 1% των υπαρχόντων 2 δισεκατομμυρίων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στον κόσμο.

Και μέχρι τη μοιραία συμφωνία εξαγοράς του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φαινόταν ότι θα υπήρχε πάντα ένας πελάτης για κάθε Tesla που μπορούσε να κατασκευάσει – χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει ούτε ένα δολάριο σε διαφημίσεις, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Musk ήταν από μόνος του διαφήμιση.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι όλα εξαιρετικά, το πρόβλημα είναι ο ‘θόρυβος’», δήλωσε στο CNBC ο διαχειριστής του Future Fund και υποστηρικτής της Tesla, Gary Black. «Η τιμή έχει πέσει, αλλά η αξία πραγματικά δεν έχει αλλάξει».

Τα αυτοκίνητα είναι αντικείμενα κοινωνικού στάτους και συνήθως κανείς δεν θέλει να οδηγεί – και να τον δουν να οδηγεί – το ίδιο ακριβώς αμάξι που έχει ο γείτονας. Αλλά τα Tesla παρομοιάζονται με τα iPhone της Apple: είναι ένα προϊόν τόσο τεχνολογικά ανώτερο από οτιδήποτε άλλο στο δρόμο, που δεν έχει σημασία αν όλοι στη γειτονιά σας έχουν ένα crossover Model Y.

Ωστόσο, οι ρωγμές αρχίζουν να εμφανίζονται στην εικόνα και το 2023 θα μπορούσε να αποδειχθεί το σημείο καμπής όταν η παραγωγή της Tesla αυξάνεται τόσο γρήγορα που παράγει περισσότερα αυτοκίνητα από όσα μπορεί να πουλήσει στην πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν η μακροχρόνια θεωρία της «άπειρης ζήτησης» της Tesla αρχίσει να καταρρέει, τότε ίσως χρειαστεί να ανταγωνιστεί για πρώτη φορά στην τιμή. Σε αυτή την περίπτωση, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τα κέρδη θα πρέπει να αναθεωρηθούν χαμηλότερα καθώς τα περιθώρια συμπιέζονται και τα πολλαπλάσια αποτίμησης θα μπορούσαν να συρρικνωθούν περαιτέρω, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για τους επενδυτές.

Η πιο άμεση πηγή του προβλήματος μπορεί να εντοπιστεί στην Κίνα, όπου οι δυσκολίες που σχετίζονται με τον COVID έχουν επανέλθει.

Πόλεις όπως το Πεκίνο παλεύουν με το χειρότερο κύμα κορωνοϊού, όταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Tesla, το Giga Shanghai, συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή σε μια αγορά που υποχωρεί. Τα εβδομαδιαία ασφαλιστικά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις της Tesla τον Δεκέμβριο μειώθηκαν σταθερά φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους στην Κίνα από τότε που η εταιρεία μείωσε τις τιμές στα τέλη Οκτωβρίου για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Στο παρελθόν, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα, καθώς το υπερβολικό απόθεμα θα μπορούσε εύκολα να εκτραπεί σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ευρώπη. Δυστυχώς, το νέο Giga εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο επεκτείνει επίσης γρήγορα την παραγωγή του και τώρα παράγει 3.000 οχήματα την εβδομάδα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το νέο γερμανικό εργοστάσιο του Musk βρίσκεται τώρα στη διαδικασία προσθήκης τρίτης βάρδιας, πράγμα που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο παράγοντας αυτοκίνητα. Αυτό πιθανότατα αφήνει μόνο τις λίγες αγορές που οδηγούν στα δεξιά της Ευρώπης ως βαλβίδα για την εκτόνωση της πίεσης, καθώς χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να προμηθεύονται από τη Σαγκάη μαζί με ασιατικές χώρες όπου επίσης οδηγούν στη δεξιά πλευρά, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η άμβλυνση της ζήτησης στην κινεζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να ανακάμψει το επόμενο έτος και να απορροφήσει αυτήν την πλεονάζουσα παραγωγή μόλις εξαλειφθεί το τρέχον κύμα λοιμώξεων COVID.

Αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις, και προς το παρόν, φαίνεται ότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας σε πολλές κινεζικές πόλεις θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί.

«Το πρόβλημα είναι ότι με ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον και τις συνεχιζόμενες διακοπές λόγω COVID, είναι πιθανό η Tesla να γίνει θύμα της δικής της επιτυχίας», έγραψε ο αναλυτής της Piper Sandler και υποστηρικτής της Tesla, Alex Potter. «Η εταιρεία θα μπορούσε πρακτικά να ξεμείνει από αγοραστές στο εύρος τιμών των 50.000 δολαρίων, καθώς η τοπική παραγωγή αρχίζει να αυξάνεται στην Ευρώπη».

Θα μπορούσε μια επιβράδυνση των πωλήσεων να βλάψει τη μετοχή αφού οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 90% το 2021 και αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% φέτος;

Οι μετοχές έχουν ήδη κάνει βουτιά τον περασμένο χρόνο, επομένως πολλά άσχημα νέα έχουν ενσωματωθεί στην τιμή σε σύγκριση με τις τεχνολογικές εταιρείες Apple και Microsoft, οι οποίες και οι δύο σημείωσαν πτώση περίπου 30% μέχρι σήμερα ως αντίδραση στις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αδυναμίας της Tesla μπορεί να εντοπιστεί στο Twitter. Η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου κατά τα δύο τρίτα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν έγινε σαφές ότι οι νομικές πιθανότητες του Musk να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εξαγοράς μειώνονταν και θα έπρεπε να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια για να τη χρηματοδοτήσει.

Σύμφωνα με τον Black, αυτή η πτώση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγορά του Twitter. Ο Musk χρειάστηκε να ρευστοποιήσει 94 εκατομμύρια μετοχές της Tesla με μέση τιμή 244 δολάρια από τότε που ξεκίνησε τα σχέδια εξαγοράς του. Αυτό έχει αποκομίσει ακαθάριστα έσοδα 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων – περισσότερα από το συνολικό χρηματιστηριακό κεφάλαιο της πλατφόρμας διαδικτυακών δημοπρασιών eBay. Η μετοχή, που διαπραγματεύεται σε τιμή λίγο μεγαλύτερη από 100 δολάρια, έχει πλέον πέσει σε επίπεδα που είχε να δει από τον Αύγουστο του 2020.

Έτσι, ενώ η Tesla αναμφίβολα θα πετύχει ακόμα ένα ρεκόρ το 2022 με πάνω από 1,3 εκατομμύρια πωλήσεις οχημάτων και περαιτέρω ανάπτυξη, η αγορά κινείται με άξονα τις προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη. Οι επενδυτές έχουν ήδη υπολογίσει πωλήσεις που κυμαίνονται από 1,9 εκατομμύρια οχήματα έως, στην περίπτωση του Black, ακόμη και 2 εκατομμύρια στις προβλέψεις τους για τα κέρδη του 2023.

Αν οι φόβοι για τα προβλήματα  ζήτησης με την Tesla αποδειχθούν αληθινοί στη συνέχεια, ετοιμαστείτε για μια ανώμαλη διαδρομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Fortune.com