Γιατί οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται την ανεξέλεγκτη άνοδο των stablecoins
- 11/07/2025, 16:50
- SHARE

H ραγδαία επέκταση των stablecoins — ψηφιακών tokens που συνήθως συνδέονται με νομίσματα fiat — δημιουργεί νέες πολιτικές προκλήσεις για τις χρηματοπιστωτικές αρχές, ενδεχομένως θέτοντας υπό απειλή τη νομισματική κυριαρχία σε βασικές αγορές, προειδοποιεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BΙS).
Η αύξηση τόσο στην κυκλοφορία όσο και στην ενσωμάτωση στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά απαιτεί στενότερο κανονιστικό έλεγχο, αναφέρει η BIS, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό της συνολικής αγοραίας αξίας των stablecoins σε περίπου 255 δισ. δολάρια από το 2023. Πάνω από το 90% αυτής της αξίας συγκεντρώνεται σε δύο tokens συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο.
«Η αυξανόμενη κεφαλαιοποίηση της αγοράς stablecoins και οι ενισχυόμενες διασυνδέσεις με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι πιθανές επιπτώσεις στο εν λόγω σύστημα δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν», ανέφερε σε δελτίο της η BIS.
Το ίδρυμα, που εδρεύει στην Ελβετία, σημείωσε ότι τα stablecoins, αν και συχνά διατίθενται στην αγορά ως ισοδύναμα ψηφιακών μετρητών, σπάνια διαπραγματεύονται στο άρτιο προς το fiat νόμισμα στο οποίο είναι συνδεδεμένα. Τα tokens, επίσης, δεν διαθέτουν βασικές προστασίες που παρέχονται στους κατόχους τραπεζικών καταθέσεων, ενώ παράλληλα αφήνουν τις αρχές στο έλεος των εκδοτών όσον αφορά την υποβολή αιτημάτων για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα.
Η BIS έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους της υιοθέτησης stablecoins και κρυπτονομισμάτων και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ανάπτυξή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στο τέλος του περασμένου έτους, σχεδόν το 70% των δικαιοδοσιών είχαν ήδη ή ανέπτυσσαν κανονιστικά πλαίσια για stablecoins, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ίδρυμα.
Τα stablecoins θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν πρόκληση για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων κανονισμών για το ξένο συνάλλαγμα, ανέφερε το ίδρυμα, δεδομένης της συντριπτικής τους εξάρτησης από δολάρια.
Αντίθετα, η BIS έχει προωθήσει την ψηφιοποίηση του χρήματος των κεντρικών τραπεζών, μεταξύ άλλων μέσω του δικού της Project Agora, πρωτοβουλίας της BIS με επτά νομισματικές αρχές και μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες πιστωτικών καρτών στον κόσμο.