Γιατί πρέπει να υιοθετήσετε τα βραδινά email για τη δουλειά σας

Γιατί πρέπει να υιοθετήσετε τα βραδινά email για τη δουλειά σας

Oι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να είναι σε θέση να πουν «όχι» κάποιες φορές και να κλείσουν το τηλέφωνο.

του Ντένβερ Νικς

Οχτώ ώρες δουλειάς, οχτώ ώρες ελεύθερου χρόνου, οχτώ ώρες ύπνου. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Ουαλός μεταρρυθμιστής Ρόμπερτ Όουεν εξέφρασε έτσι την ιδανική του εκδοχή μιας ημέρας κι εμείς, οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου, αγωνιζόμαστε για την επίτευξή της από τότε.

Πλέον, όμως, στις διασυνδεδεμένες μας ζωές οι παλαιοί διαχωρισμοί ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή είναι αρκούντως θολοί. Τα smartphone στις τσέπες μας ηχούν συνεχώς, ακόμα και τη νύχτα, καθιστώντας την ιδέα της 8ωρης συνεχούς ψυχαγωγίας μάλλον περίεργη. Οι επαγγελματίες που εξαρτώνται από το smartphone ανησυχούν για το πού μπορεί να βγάλει αυτή η κατάσταση. Στη Γερμανία, οι πολιτικοί φλερτάρουν με την ιδέα ολικής απαγόρευσης της επικοινωνίας της εταιρείας με εργαζόμενους μετά το τέλος της επίσημης εργάσιμης μέρας.

Μην ανησυχείτε πάντως. Το smartphone θα σας απελευθερώσει. Ιδού γιατί.

Ο Ρόμπερτ Όουεν και άλλοι ακτιβιστές της εργατικής τάξης, που πολέμησαν και σκοτώθηκαν για το δικαίωμα να αφήνουν οι εργαζόμενοι το χώρο εργασίας τους σε μια λογική ώρα, αντιδρούσαν σε έναν κόσμο που άλλαζε ταχύτατα. Από το μοντέλο του ανεξάρτητου συμβαλλόμενου (αγρότη, βιοτέχνη, κλπ.), ο κόσμος πήγαινε προς το μοντέλο του μισθωτού εργάτη. Πήγαινες στη δουλειά, στο εργοστάσιο ή στο γραφείο, όπου εργαζόσουν υπό το προσεκτικό βλέμμα του αφεντικού ή του επιστάτη. Πουλούσες την εργασία σου, σε μεγάλα μπλοκ χρόνου κατά τον οποίο δεν ήσουν διόλου ελεύθερος. Σήμερα, κινούμαστε προς μία άλλη κατεύθυνση.

Ο χώρος εργασίας σήμερα γίνεται ολοένα και πιο ελαστικός, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον αναπτυγμένο κόσμο είναι ολοένα και περισσότερο ελεύθεροι. Το βλέπεις στην άνοδο της εξ’ αποστάσεως εργασίας και της ελαστικής εργάσιμης μέρας. Σήμερα, 34% του αμερικάνικου εργατικού δυναμικού είναι ανεξάρτητοι εργαζόμενοι / ελεύθεροι επαγγελματίες (freelancers), σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Πορευόμαστε προς μία κατάσταση όπου το εργατικό δυναμικό είναι ελεύθερο να κινείται και να μοιράζει το χρόνο του με τρόπο που να αναδεικνύει τους συγκεκριμένους στόχους κάθε ατόμου, π.χ. κάνοντας ένα μεγάλο διάλειμμα το μεσημέρι ή μένοντας στο σπίτι με την οικογένεια, εργαζόμενο παράλληλα το βράδυ. Το smartphone και η εποχή της συνεχούς συνδεσιμότητας καθιστά αυτόν τον πιο ελεύθερο κόσμο πιθανό.

Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ συμφωνούν. Σε μια δημοσκόπηση του Gallup, 79% των εργαζομένων είπαν ότι το να έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με τη δουλειά εξ’ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή ή έξυπνο τηλέφωνο είναι μια θετική εξέλιξη.

Όπως παλαιότερα υπήρξε μια εποχή όπου απαιτούνταν νέοι νόμοι για να προστατέψουν τα δικαιώματα των χειρωνακτών εργατών, ίσως σήμερα απαιτούνται νέοι νόμοι για το σύγχρονο, μεταβαλλόμενο χώρο εργασίας. Η σημερινή συνεχής σύνδεση με τον χώρο εργασίας μπορεί να μεταβληθεί σε τέρας, αν δεν ελεγχθεί, και οι ελεύθεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι σε θέση να πουν «όχι» κάποιες φορές και να κλείσουν το τηλέφωνο. Η ελευθερία συνοδεύεται από την ευθύνη – και σ’ αυτό περιλαμβάνεται η υπεύθυνη διαχείριση του λογαριασμού email.

Η συνταγή του Ρόμπερτ Όουεν για την καλή ζωή – οχτώ ώρες δουλειάς, ψυχαγωγίας και ύπνου – παραμένει χρήσιμη και σήμερα. Αυτό που ουσιαστικά έχει αλλάξει σήμερα είναι το γεγονός ότι είμαστε πιο ελεύθεροι να χωρίσουμε αυτά τα οχτάωρα μπλοκ σε μικρότερα κομμάτια χρόνου, σε σχέση με το παρελθόν.