Γιατί στην Κίνα ψάχνουν δουλειές μέσω… Tinder

Γιατί στην Κίνα ψάχνουν δουλειές μέσω… Tinder
epa06316582 A close-up image showing the Tinder app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017. EPA/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νέα τάση στην προσπάθεια εύρεσης εργασίας;

Έναν νέο και ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο έχει βρει η νέα γενιά στην Κίνα, που επιθυμεί να εισέλθει στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει το Sixth Tone, μετά την αποχώρηση του LinkedIn από την χώρα, οι νέοι χρησιμοποιούν το προφίλ τους στην πλατφόρμα γνωριμιών Tinder, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μια νέα δουλειά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του LinkedIn, Ryan Roslansky τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε με μια ανάρτηση στους υπαλλήλους του, περικοπές θέσεων εργασίας και σχέδια για σταδιακή κατάργηση της τοπικής επαγγελματικής υπηρεσίας δικτύωσης InCareer στην Κίνα έως τις 9 Αυγούστου, αναφέροντας «αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών και καθυστέρηση στην αύξηση εσόδων».

Η αποχώρηση της πλατφόρμας ήρθε ίσως στη δυσκολότερη στιγμή για πολλούς πτυχιούχους και νέους επαγγελματίες της Κίνας, μιας και το ποσοστό ανεργίας των νέων στην χώρα έφτασε στο 21,3% τον Ιούνιο, ποσοστό ρεκόρ, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Μια απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου είπε στο Sixth Tone ότι το Tinder ήταν επαγγελματικά χρήσιμο, καθώς το «ταίρι» της, της έδωσε συμβουλές για το πώς να εξασφαλίσει μια πρακτική άσκηση σε εταιρεία στην οποία εργαζόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια 22χρονη πτυχιούχος μόδας από το Πεκίνο ανέφερε ότι είχε υποβάλει αίτηση σε περισσότερες από 30 θέσεις, χρησιμοποιώντας email και ιστοσελίδες εργασίας χωρίς αποτέλεσμα, προτού αναρτήσει φωτογραφίες της στο Tinder γράφοντας με μεγάλους κόκκινους χαρακτήρες: «Αναζητά κανείς προσωπικό; Αυτή τη στιγμή ψάχνω για δουλειά. Προσλάβετέ με».

Άγνωστο εάν η προσπάθειά της απέφερε καρπούς, ωστόσο η πρωτότυπη ιδέα της έδωσε το έναυσμα σε έναν χρήστη της κινεζικής κοινωνικής πλατφόρμας Xiaohongshu να δημοσιεύσει μία σειρά από συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να βρει δουλειά μέσω του Tinder.

Στην ανάρτηση, ο χρήστης έδωσε έξι συμβουλές, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων ότι πρέπει να γίνεται το «ταίριασμα» μόνο με άντρες από τον συγκεκριμένο χώρο που τους ενδιαφέρει, να ξεκινούν συζητήσεις ρωτώντας τους για τη δουλειά και σταδιακά να μοιράζονται τις δυσκολίες, που έχουν αντιμετωπίσει προτού ζητήσουν τη συμβουλή τους.

Εκπρόσωπος του Tinder, ωστόσο, ανέφερε πως όλα τα παραπάνω έρχονται ενάντια με τους κανονισμούς της πλατφόρμας.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές μας ενισχύουν την πολιτική μας σύμφωνα με την οποία οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν το Tinder για να κάνουν προσωπικές συνδέσεις, όχι επαγγελματικές», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το Tinder δεν είναι ένα μέρος για την προώθηση επιχειρήσεων για να προσπαθήσουν να κερδίσουν χρήματα. Ομοίως, οι χρήστες δεν θα πρέπει επίσης να διαφημίζουν, να προωθούν, να πουλήσουν πράγματα, να συγκεντρώσουν χρήματα ή να κάνουν καμπάνιες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: