Γιατί τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα για την Κίνα

Γιατί τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα για την Κίνα

Η επιβράδυνση είναι μικρότερη των προβλέψεων.

Η κινεζική οικονομία σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τριμήνου εδώ και εφτά χρόνια, με επίπεδα που παραπέμπουν στις σκοτεινές μέρες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2009.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μεγεθύνθηκε κατά 6,7% το τρίμηνο μέχρι το τέλος Ιουνίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με το Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Η επίδοση αυτή είναι ελάχιστα καλύτερη από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,6% που εκφράστηκε από οικονομολόγους σε μια έρευνα του CNNMoney.

«Νομίζω ότι η επίδοση είναι στην πραγματικότητα θετική» λέει ο Έντμουντ Γκο της Aberdeen Asset Management. «Πολλοί άνθρωποι ανέμεναν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά το γεγονός ότι η τελική επίδοση είναι λίγο πάνω από την πρόβλεψη της αγοράς είναι ένα θετικό σημάδι».

Τα κινεζικά χρηματιστήρια παρέμειναν ανεπηρέαστα μέχρι και το κλείσιμο της ημέρας την Παρασκευή. Οι επενδυτές προετοιμάζονται για το χειρότερο αναφορικά με τις κινεζικές αγορές, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αναμενόταν.

Η αύξηση των κρατικά υποστηριζόμενων επενδύσεων τόνωσε την ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με την Capital Economics. Οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν επίσης, γεγονός που ίσως αποτελεί ένδειξη των προσπαθειών της κυβέρνησης να μετατοπίσει την οικονομία από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές στις υπηρεσίες και την κατανάλωση.

Βεβαίως, παραμένει άγνωστο κατά πόσο τα καλά νέα θα διαρκέσουν πολύ. Για το 2016 συνολικά, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 6,5% – το κατώτατο σημείο του εύρους πρόβλεψης της ίδιας της κινεζικής κυβέρνησης που είναι 6,5%-7%. Και για το 2017 η οικονομική μεγέθυνση προβλέπεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, στο 6,3%.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας την κατατάσσουν μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αλλά παραμένουν πολύ κάτω των επιδόσεων που σημείωνε η κινεζική οικονομία τις πολύ φωτεινές ημέρες, οι οποίες άγγιζαν ή και υπερέβαιναν το 10%.

Η επιβράδυνση αποδίδεται εν μέρει στις προσπάθειες του Πεκίνου να μεταβεί η οικονομία σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Παράλληλα, η χώρα επιβαρύνεται με υψηλά επίπεδα χρέους ύστερα από χρόνια επιθετικού δανεισμού.