Γιατί θα μπορούσε να θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία;

Γιατί θα μπορούσε να θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία;
epa07085077 YEARENDER JULY 2018 An iceberg is stranded near the village of Innaarsuit, in the Avannaata Municipality, northwestern Greenland, 12 July 2018. The municipality was alarmed on 11 July after the huge iceberg was grounded just outside the village of Innaarsuit. According to local media, police asked villagers who live closest to the water, to leave their houses over fears the iceberg could calve and affect the village with a tsunami. EPA/Magnus Kristensen DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τί μπορεί να βρίσκεται πίσω από το αγοραστικό ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του να αγοράσει τη Γροιλανδία – το μεγαλύτερο νησί του κόσμου και μια αυτοδιοίκητη περιοχή της Δανίας.

Αν και η σοβαρότητα των προθέσεών του παραμένει ασαφής, και η αντίδραση της άλλης πλευράς ήταν απολύτως αρνητική, η πρόταση εγείρει ερωτήματα ως προς το σκεπτικό μιας τέτοιας συναλλαγής.

Γιατί, καταρχήν, θα ήθελε ο Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία; Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν γνωστή φιγούρα στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων προτού στραφεί στην πολιτική, και τείνει να αναλύει τα γεωπολιτικά ζητήματα με τη λογική ενός μεσίτη. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Kim Jong Un, το 2018, ο ίδιος αναφέρθηκε στην προοπτική οικοδόμησης ξενοδοχειακών μονάδων στα παράλια της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, ο Τραμπ γνωρίζει καλά ότι και άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν μείνει στην ιστορία εκφράζοντας τέτοιες ιδέες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η Γροιλανδία προσελκύει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Καταρχήν, είναι μεγάλη σε έκταση – μεγαλύτερη από το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία. Και διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους, καθώς και μια στρατηγική θέση κοντά στην Αρκτική.

Ευρισκόμενο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, το νησί είναι άξονας εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Δανία και τη Νορβηγία. Ήδη, εκεί φιλοξενείται μια στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση των ΗΠΑ, καθώς και σταθμός ραντάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν από έναν αιώνα, τέτοιες συναλλαγές δεν ήταν εντελώς ασυνήθιστες. Οι ΗΠΑ αγόρασαν τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία για 15 εκατομμύρια δολάρια το 1803, και ο Andrew Johnson έμεινε στην ιστορία ως ο Αμερικανός πρόεδρος που αγόρασε την Αλάσκα από τη Ρωσία το 1867.

Υπάρχει, επίσης, ένα ιστορικό προηγούμενο που αφορά τη Δανία. Το 1917, η κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη πούλησε στις ΗΠΑ τη συστάδα νήσων που είναι γνωστές ως Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

Εκτίμηση για μια πιθανή τιμή πώλησης της Γροιλανδίας δεν υπάρχει, εφόσον το νησί δεν έχει …μπει προς πώληση. Πάντως, το ΑΕΠ της Γροιλανδίας ξεπέρασε τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ενώ το νησί λαμβάνει και ετήσια βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δανία.

των Nick Rigillio & Morten Buttler, Bloomberg