«Eνοχλημένη» η πρωθυπουργός της Δανίας από τη στάση του Τραμπ μετά την άρνηση πώλησης της Γροιλανδίας

«Eνοχλημένη» η πρωθυπουργός της Δανίας από τη στάση του Τραμπ μετά την άρνηση πώλησης της Γροιλανδίας
epa07784116 Denmark's Prime Minister Mette Frederiksen gioves a statement on US President Trump's cancellation of his state visit in Copenhagen, Denmark, 21 August 2019. US President Trump announced on 21 August he will postpone an upcoming meeting with Danish Prime Minister Frederiksen due to her lack of interest in selling Greenland to the United States. EPA/Mads Claus Rasmussen DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γροιλανδία δεν πωλείται, επανέλαβε η Μέτε Φρέντερικσεν - Τί απαντά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε σήμερα «ενοχλημένη» από την ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόρριψη της προσφοράς του να αγοράσει τη Γροιλανδία, διαβεβαιώνοντας, εντούτοις, ότι «δεν υπάρχει κρίση» στις σχέσεις Κοπεγχάγης-Ουάσιγκτον.

«Είμαι προφανώς ενοχλημένη και έχω εκπλαγεί από την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου» δήλωσε η Μέτε Φρεντέρικσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Όμως , οι σχέσεις «Δανίας- ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε κρίση» υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας πως η πρόσκληση της χώρας της «ισχύει».

«Η ακύρωση της επίσκεψης δεν αλλάζει την καλή σχέση μεταξύ της Δανίας και των ΗΠΑ» τόνισε η Φρεντέρικσεν.

Η πρωθυπουργός της Δανίας επανέλαβε, επίσης, ότι η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Δανία, για τις 2-3 Σεπτεμβρίου, ακυρώνεται.

Η απάντηση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι η απάντηση της πρωθυπουργού της Δανίας ότι είναι παράλογο να πουληθεί η Γροιλανδία είναι ανάρμοστη κι όχι ευγενική, προσθέτοντας ότι το να αγοράσουν οι ΗΠΑ την αυτόνομη περιοχή ήταν απλά μια ιδέα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες την επίσκεψή του στη Δανία, αφού η Μέτε Φρεντέριξεν αποκάλεσε την ιδέα του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, που είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, «παράλογη».

«Θεωρώ ότι η ανακοίνωση της πρωθυπουργού (…) ήταν κακή» υπογράμμισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Δεν μπορούν να λένε “τόσο παράλογη”» συνέχισε ο μεγιστάνας. «Δεν ήταν κομψός ο τρόπος» της, έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας «θα μπορούσε απλά να πει όχι», δεν θέλουμε να πουλήσουμε τη Γροιλανδία.

«Δεν απευθυνόταν σε εμένα, απευθυνόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».