Γιατί το αμερικανικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο 

Γιατί το αμερικανικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει να «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο 
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
O δείκτης S&P 500 αυξήθηκε περισσότερο από 5% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι αμερικανικές μετοχές, και μάλιστα δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης. Αφορμώμενοι από τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, που ετοιμάζεται να διασπάσει το κρίσιμο από ψυχολογικής απόψεως όριο των 5.000 μον., οι αναλυτές της  UBS είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η ισχύς θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. 

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης αυξήθηκε περισσότερο από 5% τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, καταγράφοντας συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά. Κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας, το ράλι υποστηρίζεται από τα πρόσφατα στοιχεία και το ευνοϊκό μακροοικονομικό τοπίο.

Goldilocks

«Βλέπουμε επίσης τη δυνατότητα για περαιτέρω κέρδη σε περίπτωση οικονομικού αποτελέσματος Goldilocks, σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα αποδειχθεί ισχυρότερη του αναμενομένου και ο πληθωρισμός θα επιτρέψει στη Federal Reserve να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια», έγραψαν οι αναλυτές της UBS σε σημείωμά τους την Πέμπτη.

Οι αγορές τιμολογούν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα φέτος και η UBS πιστεύει ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την πορεία χαλάρωσης καθώς και μια αισιόδοξη προοπτική για τη Wall Street:

Οι τρεις λόγοι

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη UBS, οι λόγοι για τους οποίους η Wall Street θα συνεχίσει να καταγράφει άνοδο είναι οι εξής: 

Τα αισιόδοξα οικονομικά δεδομένα – Η ισχύς της αγοράς εργασίας ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες και διέψευσε τις προβλέψεις για ύφεση.

Ομοίως, τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, πάνω από την αναμενόμενη ανάπτυξη 2%. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η UBS, οι αμερικανοί καταναλωτές παραμένουν ισχυροί, με μέση πραγματική ισχύ δαπανών περίπου 1.400 $ περισσότερο από τα προπανδημικά επίπεδα.

Πτώση του πληθωρισμού – Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve δηλώνουν εδώ και μήνες ότι θέλουν να δουν πειστικά στοιχεία υποχώρησης των τιμών.

Κατά την άποψη της UBS, ο πληθωρισμός κινείται πράγματι προς τη σωστή κατεύθυνση, τον στόχο του 2% της Fed, και η έκθεση του ΔΤΚ του Ιανουαρίου θα ρίξει σύντομα περισσότερο φως στην τάση. Η επόμενη μέτρηση για τον πληθωρισμό θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρά κέρδη – Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει κέρδη, με τις περισσότερες να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία του FactSet.

«Ένα θετικό δ’ τρίμηνο μέχρι στιγμής έχει ενισχύσει την άποψή μας ότι η αύξηση των κερδών των ΗΠΑ ανακάμπτει μετά από ένα σχεδόν σταθερό αποτέλεσμα για το 2023 συνολικά», ανέφεραν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Η UBS αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή για τους τίτλους του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 8% το 2024 και 6% το 2025, χάρη κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η βασική μας υπόθεση παραμένει η ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ, με τον S&P 500 να τελειώνει το έτος στα τρέχοντα επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές. «Ωστόσο, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υπογράμμισαν τη δυνατότητα για μια περίοδο συνεχιζόμενης ισχυρότερης ανάπτυξης, ήπιου πληθωρισμού και ταχύτερης νομισματικής χαλάρωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, πιστεύουμε ότι ο S&P 500 έχει τη δυνατότητα να ανέλθει στις 5.300 μον. φέτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: