Γιατί το ΔΝΤ ζητάει «κούρεμα» χρέους και απειλεί με αποχώρηση

Γιατί το ΔΝΤ ζητάει «κούρεμα» χρέους και απειλεί με αποχώρηση

Το Ταμείο προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα για το 2015 και αύξηση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με τη στάση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στο τελευταίο Eurogroup στη Ρίγα. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τόμσεν προειδοποίησε πως η Ελλάδα έχει ξεφύγει τόσο πολύ από την πορεία του προγράμματος διάσωσης, ώστε κινδυνεύει να απολέσει πολύτιμη υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό, αν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν δεχθούν να διαγράψουν σημαντικό μέρος του ελληνικού χρέους.

Ο Τόμσεν φέρεται να υποστηρίζει πως βάσει των αρχικών στοιχείων που είναι διαθέσιμα, η Ελλάδα φέτος όχι μόνο δεν θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αντίθετα θα έχει πρωτογενές έλλειμμα που μπορεί να φτάσει και το 1,5%, γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιθανόν να μην δεχθεί να εκταμιεύσει το μερίδιό του από τα 7,2 δισ. ευρώ που υπολείπονται για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.  Χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα αυτόν το μήνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, ο Τόμσεν αναφέρθηκε κατά την ταραχώδη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο στην ανάγκη για μία ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.  Κι αυτό γιατί, με το πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε έλλειμμα, τα επίπεδα του ελληνικού χρέους θα αυξηθούν και πάλι, και αυτό σημαίνει είτε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα δραστικά μέτρα λιτότητας, είτε οι Ευρωπαίοι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε διαγραφή χρέους, προκειμένου να ξαναγίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Το πρωτογενές έλλειμμα εξάλλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα σήμαινε ότι αυξάνεται το μέγεθος ενός πιθανού τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, που οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν αναγκαίο, και το οποίο ορισμένοι προσδιορίζουν στα 30 με 50 δισ. ευρώ, ποσό που όμως φαίνεται πως θα αυξηθεί αν τα στοιχεία που επικαλείται το ΔΝΤ επαληθευτούν.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει ακόμη εκκρεμείς δόσεις προς την Ελλάδα της τάξης των 15 δισ. ευρώ. Το δανειακό του πρόγραμμα έχει διάρκεια έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ δόσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εκκρεμούν από το 2014.

Στην παρούσα αξιολόγηση που συνδέεται –όπως γράφει και το δημοσίευμα των FT – με ποσό ύψους 7,2 δισ. ευρώ το ΔΝΤ έχει εξέχουσα θέση: η συνδρομή του είναι 3,5 δισ. ευρώ δόσεων (πρόκειται δηλαδή για διπλή δόση, ήτοι για δόση δυο τριμήνων που εκκρεμεί), ενώ με 1,8 δισ. ευρώ συμμετέχει η κοινοτική πλευρά των δανειστών. Το επιπλέον ποσό του 1,9 δισ. ευρώ προκύπτει από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες κρατών – μελών.