Γιατί το Facebook ανησυχεί τόσο πολύ για το iOS 14 της Apple

Γιατί το Facebook ανησυχεί τόσο πολύ για το iOS 14 της Apple
epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55831121 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν είναι μόνο η δυνητική βραχυχρόνια απώλεια εσόδων που θα προκύψει από το νέο λογισμικό.

Την Τετάρτη, το Facebook ξεκαθάρισε ότι δεν του αρέσει και πολύ η νέα έκδοση των iOS, του λογισμικού που τροφοδοτεί τα iPhone. Η διαμάχη, σε αυτή την περίπτωση, δεν αφορά τις προμήθειες του App Store ή τις αμφιλεγόμενες κατευθυντήριες γραμμές της Apple για την αξιολόγηση νέων εφαρμογών. Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα;

Όπως τονίζει το Inc.com, στα iOS 14, οι προγραμματιστές που θέλουν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός χρήστη σε διαφορετικές εφαρμογές ή ιστοσελίδες θα πρέπει να ζητούν πρώτα άδεια.

Ένας τρόπος που συμβαίνει αυτό είναι χρησιμοποιώντας το σύστημα Ταυτοποίησης για Διαφημιστές (Identifier for Advertisers – IDFA) της Apple. Πρόκειται για μια σειρά αριθμών που οι υπηρεσίες εφαρμογής μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να συσχετίσουν μια δραστηριότητα με μια συγκεκριμένη συσκευή και, κατά συνέπεια, με ένα συγκεκριμένο άτομο.

Στα iOS 14, οι χρήστες μπορούν να κλείσουν το IDFA. Αλλά ακόμα κι αν το αφήσουν ανοιχτό, οι εφαρμογές πρέπει να ζητούν άδεια για να το χρησιμοποιήσουν.

Πέρα από το IDFA, τα iOS 14 γενικά απαιτούν από τις εφαρμογές να ζητούν άδεια για οποιοδήποτε είδος παρακολούθησης. Αυτό είναι μια κακή είδηση για το Facebook (και για τη Google, βεβαίως) εφόσον ένα μεγάλο κομμάτι του επιχειρηματικού του μοντέλου βασίζεται στην παρακολούθηση όλων όσων κάνουμε στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, το Facebook θα ήθελε οι χρήστες να μη σκέφτονται τη συγκεκριμένη πραγματικότητα πολύ συχνά. Το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει το Facebook είναι να ρωτά τους χρήστες κάθε φορά που ανοίγουν την εφαρμογή κατά πόσο έχει την άδειά τους να τους παρακολουθήσει.

Τι ειρωνεία! Η μεγαλύτερη ανησυχία του Facebook είναι ότι η Apple κάνει καλή δουλειά στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας, προς όφελος των χρηστών. Δεν χωρά αμφιβολία ότι, εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία, κάποιοι καταναλωτές θα πατήσουν το κουμπί που αφαιρεί από το Facebook την ικανότητα να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους. Για την ακρίβεια, το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα επιλέξουν να κάνουν οι περισσότεροι χρήστες.

Επιπλέον, εφόσον συμβεί αυτό, θα καταστεί δυσκολότερη η στόχευση αυτών των καταναλωτών με διαφημίσεις βασισμένες σε ό,τι κάνουν αυτοί στο διαδίκτυο. Το Facebook ισχυρίζεται ότι αυτό κάνει πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να προσεγγίσουν με σχετικές διαφημίσεις τους πελάτες εκείνους που είναι πιθανότερο να αγοράσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Η διαφορά, όπως επισημαίνει το Inc.com; Το επιχείρημα του Facebook αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αντιθέτως, το επιχείρημα της Apple ανήκει στη σφαίρα της ηθικής.