Γιατί το Facebook ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Ινδία;

Γιατί το Facebook ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Ινδία;
Facebook’s CEO Mark Zuckerberg interacts with technology students in a town hall-style meeting in New Delhi, India, Wednesday, Oct. 28, 2015. Zuckerberg is his second visit to India this year alone. (Shirish Shete/Press Trust of India via AP)

Μπορεί ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ να ίδρυσε το Facebook στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Ινδία είναι πλέον η χώρα ενδιαφέροντός του.

 

Την Τετάρτη ο ιδρυτής του Facebook πέρασε χρόνο με φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Ινδίας, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη χώρα. Κατά την διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ δέχτηκε πληθώρα ερωτήσεων, όμως αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν η πρώτη εξ αυτών: «Γιατί ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την Ινδία»;

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απάντησε: «Αποστολή μας είναι να δώσουμε σε κάθε άνθρωπο στον κόσμο τη δυνατότητα να μοιραστεί αυτό που θεωρεί σημαντικό και να συνδεθεί με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο. Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου,  είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες. Αν έχει, λοιπόν, κάποιος την αποστολή να συνδέσει κάθε άνθρωπο στον κόσμο, δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους στην Ινδία να συνδεθούν μεταξύ τους».

Η απάντησή του μοιάζει έξυπνη και αλτρουιστική, όμως επενδυτές και αναλυτές θεωρούν πως ο λόγος που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ενδιαφέρεται τόσο για την Ινδία δεν είναι ανιδιοτελής.

Στην Ινδία υπάρχει μία αναδυόμενη μεσαία τάξη εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, πράγμα που μεταφράζεται σε εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα. Αν το Facebook στραφεί προς την Ινδία, τότε θα μπορούσε να προσθέσει 200 ή και 300 εκατομμύρια νέους χρήστες και να κάνει τη χώρα την μεγαλύτερη αγορά του παγκοσμίως.

Οι ευκαιρίες για το Facebook στην Ινδία είναι ατελείωτες. Η τοπική κυβέρνηση της Ινδίας έχει αρχίσει να προσελκύει με τις μεταρρυθμιστικές της αλλαγές τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ξένων εταιρειών. Στο μεταξύ, το γεγονός πως το Facebook προσπαθεί να φέρει το ίντερνετ σε όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο, κάνει τους ειδικούς να εκτιμούν πως μέχρι το 2019 το Facebook θα απαριθμεί 295 εκατομμύρια χρήστες στην Ινδία.