Γιατί το iPhone 6S είναι μια σκέτη απογοήτευση για την Apple

Γιατί το iPhone 6S είναι μια σκέτη απογοήτευση για την Apple
The new Apple iPhone 6S and 6S Plus are displayed during an Apple media event in San Francisco, California, September 9, 2015. REUTERS/Beck Diefenbach - RTSE3H

Θα καταφέρει το νέο iPhone 7 να «εκτοξεύσει» τις πωλήσεις της Apple;

To iPhone 6S είναι αναμφίβολα το πρώτο iPhone της Apple με τις λιγότερες πωλήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογική εταιρεία πούλησε 51,2 εκατ. συσκευές το τελευταίο τρίμηνο, περίπου δέκα εκατ. λιγότερες σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2015.

Σε μια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους αναλυτές της εταιρείες την Τρίτη, ο CEO Τιμ Κουκ δήλωσε ότι το ποσοστό των πελατών που αναβάθμισαν τη συσκευή τους, δηλαδή από iPhone 6 σε iPhone 6S, ήταν πολύ μικρότερο σε αντίθεση με αυτό της περασμένης χρονιάς.

Μεταξύ άλλων, η κακή απόδοση του iPhone 6S προκάλεσε και μείωση στα έσοδα της τεχνολογικής εταιρείας και μάλιστα για πρώτη φορά μέσα σε 13 χρόνια.

Γιατί το iPhone 6S είναι μια σκέτη απογοήτευση

Για πολλούς λόγους, το iPhone 6S ήταν καταδικασμένο να αποτύχει.

Ναι, μεν είχε μια σειρά από ελκυστικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, όπως το 3D Touch, και μια πολύ καλύτερη φωτογραφική μηχανή, ωστόσο τα καινοτόμα αυτά χαρακτηριστικά δεν έπεισαν τους πελάτες να «βάλουν» το χέρι βαθιά στην τσέπη και να το αποκτήσουν.

Εδώ ταιριάζει απόλυτα και το bad timing: Η κυκλοφορία του iPhone 6S συνέπεσε την περίοδο που έληξαν οι διετείς συμβάσεις των καταναλωτών στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να τους είναι πιο δύσκολο να περάσουν σε κάποια νέα αγορά ή αναβάθμιση του παλιού τους κινητού.

Γενικότερα, και οι πωλήσεις των smartphones έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Κίνα οι πωλήσεις του iPhone σημείωσαν ραγδαία πτώση κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Θα καταφέρει το νέο iPhone 7 να «εκτοξεύσει» τις πωλήσεις της Apple;

Οι αναλυτές και μέτοχοι της Apple ευελπιστούν ότι το νέο iPhone 7 θα δώσει μια νέα ώθηση στις πωλήσεις της εταιρείας. Και δεν είναι απίθανη αυτή η εκδοχή, καθώς ο κύκλος αναβάθμισης των καταναλωτών που αγόρασαν το iPhone 6 ξεκινά πάλι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Κουκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πολλοί πελάτες δεν αγόρασαν το iPhone 6S, αναμένοντας το επόμενο μοντέλο, το οποίο θα περιλαμβάνει ορισμένα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι καταναλωτές εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Μερικά από αυτά είναι η ασύρματη φόρτιση, λεπτότερο προφίλ καθώς και γυάλινο σκελετό.

Εάν η Apple καταφέρει εν τέλει να προσθέσει ένα πραγματικά καινοτόμο χαρακτηριστικό στη νέα της συσκευή, τότε θα είναι δεδομένη η επιτυχία της.