Γινόμαστε όλο και πιο δυστυχισμένοι; Σε χαμηλό δεκαετίας ο δείκτης χαράς του κόσμου

Γινόμαστε όλο και πιο δυστυχισμένοι; Σε χαμηλό δεκαετίας ο δείκτης χαράς του κόσμου
Photo:

Η παγκόσμια διάθεση είναι πιο «μαύρη» από την έναρξη αυτής της έρευνας το 2006.

Τα επίπεδα της παγκόσμιας ευτυχίας βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετίας με τον αριθμό των ανθρώπων που δηλώνουν ότι αισθάνονται στρες και ανησυχία να αυξάνεται, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η μαστιζόμενη από τον πόλεμο Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) ήταν τον περασμένο χρόνο η χώρα με τους λιγότερους χαρούμενους ανθρώπους, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup. «Συλλογικά, ο κόσμος έχει περισσότερο στρες, ανησυχία, θλίψη και πόνο σήμερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα», αναφέρει σε πρόλογο της έρευνας ο επικεφαλής της εταιρείας Μοχάμεντ Γιούνις.

Η Gallup ρώτησε περισσότερους από 154.000 ανθρώπους σε 146 χώρες αν μια ημέρα νωρίτερα είχαν αισθανθεί πόνο, ανησυχία, στρες, θυμό ή οργή. Αποφάνθηκε ότι η παγκόσμια διάθεση είναι «πιο μαύρη» από την έναρξη αυτής της έρευνας το 2006. Στην κακή διάθεση πρώτη έρχεται η υποσαχάρια Αφρική με 24 από τις 35 χώρες που συμμετείχαν να έχουν σημειώσει χαμηλό δεκαετίας στη χαρά μέσα στο 2017, κάτι το οποίο πιθανόν να οφείλεται σε κοινωνικές αναταραχές που διαλύουν τα συστήματα υγείας και προκαλούν πείνα στους πολίτες. «Στην CAR και σε κάποιες από τις άλλες χώρες, υψηλά ποσοστά του πληθυσμού δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη», είπε η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας Τζούλι Ρέι τηλεφωνικώς στο Ίδρυμα Thomson Reuters. Η CAR μαστίζεται από τη βία και το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας βρίσκεται σήμερα πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης με σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες να απαντούν ότι ένιωσαν πόνο και ανησυχία.

Οι πιο πλούσιες χώρες δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη ραγδαία πτώση στη διάθεση. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί που απάντησαν στην έρευνα δήλωσαν στρεσαρισμένοι, περίπου η ίδια αναλογία με τους ερωτηθέντες από την CAR. Ο οικονομολόγος Ζαν-Εμανουέλ σχολίασε ότι είναι «θλιβερό» να παρατηρείται πτώση στη διάθεση των ανθρώπων παγκοσμίως την ώρα που αυξάνεται ο πλούτος και τα υλικά αγαθά.

Στην πρώτη θέση μίας δεύτερης κατάταξης με τις πιο θετικές χώρες βρίσκεται η Παραγουάη, οι κάτοικοι της οποίας ρωτήθηκαν αν αισθάνονταν ξεκούραστοι, αν αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό, αν διασκέδασαν ή αν έμαθαν κάτι νέο την προηγούμενη ημέρα. Στις τελευταίες θέσεις αυτής της λίστας εμφανίζονται οι μαστιζόμενες από τον πόλεμο Υεμένη και Αφγανιστάν.