Γιώργος Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Η οικοσοφία βρίσκεται στο DNA μας

Γιώργος Λεβεντάκης (Gruppo Cucine): Η οικοσοφία βρίσκεται στο DNA μας
Ο CEO της Gruppo Cucine, Γιώργος Λεβεντάκης, κάνει μια αποτίμηση της πορείας του και αποκαλύπτει το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό βήμα της εταιρείας.

Έχει αναδειχθεί ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χρονιάς στην Ελλάδα κάτω των 40 ετών στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece. Ο Γιώργος Λεβεντάκης είναι ένας άνθρωπος που συνεχίζει με σεβασμό την οικογενειακή παράδοση «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία και τις τελευταίες τεχνολογίες, καταφέρνοντας να διατηρεί την Gruppo Cucine σε αναπτυξιακή πορεία. Τον συνάντησα στο κατάστημα της Gruppo Cucine στο Χαλάνδρι και μιλήσαμε για την κατάσταση του κλάδου, τη βιωσιμότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

Η Gruppo Cucine μετρά 20 έτη επιτυχημένης πορείας και αριθμεί πάνω από 100 μέλη. Θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια για τη δική σας πορεία στην οικογενειακή επιχείρηση.

Τα 20 χρόνια της επιτυχημένης πορείας της Gruppo Cucine συμπίπτουν και με τη δική μου 20ετή εμπειρία στον χώρο, μια περίοδο που ξεκινήσαμε πραγματικά από το μηδέν και εξελιχθήκαμε με τρόπο που δεν φανταζόμασταν. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας για εμένα, μαζί με τον Τουρισμό, είναι η οικοδομή, ένας κλάδος από τον οποίο επιβιώνουν πολλοί επαγγελματίες. Το 2009-2010 ξεκίνησε μια πτώση στον κλάδο της οικοδομής της τάξης του 80%, συνεπώς είχαμε να διαχειριστούμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Η Gruppo Cucine ιδρύθηκε το 2003, οπότε την περίοδο 2008 και 2009 ήμασταν σε αναπτυξιακή πορεία χωρίς να έχουμε τις υποδομές ή το know-how. Γνωρίζαμε όλα τα στάδια παραγωγής μιας κουζίνας, καθώς ο πατέρας μου ήταν ξυλουργός. Ξεκίνησε ως βιοτέχνης και στην πορεία άρχισε να τοποθετεί κουζίνες. Εγώ και ο αδελφός μου δουλεύαμε μαζί του από παιδιά, και το 2003 ξεκινήσαμε την επιχείρηση για να μπορούμε να βιοποριζόμαστε. Τελικά, όλη αυτή η προσπάθεια και όλος αυτός ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια κερδοφόρα επιχείρηση από την οποία ζουν 100 οικογένειες.

Ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Λεβεντάκης, φωτογραφίζεται στο κατάστημα της Gruppo Cucine στο Χαλάνδρι.
Ο CEO της εταιρείας, Γιώργος Λεβεντάκης, φωτογραφίζεται στο κατάστημα της Gruppo Cucine στο Χαλάνδρι.

Ο πατέρας σας σας έμαθε τη δουλειά, λοιπόν…

Ο πατέρας μου με έμαθε την κουζίνα σαν προΐόν από το μηδέν. Το δυνατό σημείο μας είναι ότι γνωρίζουμε την κουζίνα όχι μόνο ως έμποροι, αλλά και ως κατασκευαστές. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν και την κατασκευή κουζίνας και το επιχειρείν. Το επιχειρηματικό κομμάτι είναι κάτι που το μάθαμε στην πορεία με μεγάλο κόστος στον σχεδιασμό κουζινών, αλλά και στην προσαρμοστικότητα. Στο ξεκίνημα είχαμε ως όπλο την τιμή, καθώς δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε κάτι παραπάνω. Στην πορεία, όμως, εξελιχθήκαμε γρήγορα ώστε να συμβαδίσουμε με τις ανάγκες της εποχής. Αυτήν τη στιγμή εκπροσωπούμε οκτώ ιταλικούς οίκους και είμαστε η μόνη εταιρεία του κλάδου που έχει πιστοποίηση από το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο για τη χρήση μόνο made in Italy προϊόντων. Πλέον διαθέτουμε έξι καταστήματα και «τρέχουμε» με ανάπτυξη 10 φορές πάνω από το 2016.

Μπορείτε να μας κάνετε μια αποτίμηση της υγειονομικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία στον δικό σας κλάδο;

Το 2011, που υπήρχε κάμψη στην αγορά, εμείς ως μικρότερη επιχείρηση δεν επηρεαστήκαμε άμεσα, ωστόσο θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς. Τότε ήταν που παρατηρήσαμε ότι υπήρχε ζήτηση για κουζίνες στην περιφέρεια. Στην αναζήτησή μας για ανάπτυξη ξεκινήσαμε τον διαδικτυακό σχεδιασμό κουζίνας το ίδιο έτος. Ερχόμενοι στο 2019, με το ξέσπασμα της πανδημίας, ρίξαμε ακόμη περισσότερο βάρος στον διαδικτυακό σχεδιασμό, μια κίνηση που μας έβγαλε πραγματικά «ασπροπρόσωπους», φέρνοντας ισορροπία στα οικονομικά μας αποτελέσματα, με μηδενικές απώλειες από τον κύκλο εργασιών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, από την άλλη, φρέναρε την παγκόσμια αγορά. Μετά τα δύο χρόνια πανδημίας που η αγορά ξεκίνησε να κάνει πάλι τα πρώτα της βήματα, ο πόλεμος ήρθε να φρενάρει τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης. Τα κόστη ενέργειας στα καταστήματά μας δεκαπλασιάστηκαν και οι ανατιμήσεις ήταν αναπόφευκτες. Στην αρχή απορροφήσαμε τις ανατιμήσεις και στη συνέχεια χειριστήκαμε την κατάσταση σταδιακά. Το 2022 ήταν μια χρονιά με μεγάλο τζίρο, ωστόσο υπήρξε μείωση στα καθαρά κέρδη για εμάς και για πολλές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας προχωρήσαμε σε αυξήσεις μισθών για όλο το προσωπικό και στην παροχή vouchers.

Μιλήστε μας για το κομμάτι της οικολογίας και της βιωσιμότητας και πώς έχετε ενσωματώσει εσείς αυτές τις δύο έννοιες σε όλη την επιχειρηματική σας λειτουργία.

Ολοκληρώσαμε τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, από τα οποία το ένα το κάναμε net metering χρησιμοποιώντας δική μας ενέργεια. Έχουμε επενδύσει σε δύο πάρκα στη Λιβαδειά και ένα στα Μεσόγεια, το οποίο καλύπτει ενεργειακά τα καταστήματά μας. Πραγματοποιήσαμε συζητήσεις με τους προμηθευτές μας ώστε να μοιραστούμε τις ανατιμήσεις για να μην καταλήξουν στον τελικό καταναλωτή, ενώ ολοκληρώσαμε την ψηφιοποίηση με σκοπό να συνεχίσουμε να είμαστε μια υγιής επιχείρηση χωρίς δανεισμούς. Κινούμαστε πάντα με ίδια κεφάλαια. Επιπλέον, είμαστε η πρώτη αλυσίδα του κλάδου μας που τοποθετήσαμε ταχυφορτιστές στα καταστήματά μας για τα αυτοκίνητα.

Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι 100% φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, και διαθέτουμε πιστοποίηση κατά LEED. Η οικοσοφία είναι κάτι που βρίσκεται στο DNA μας και έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια να χτίζουμε την επιχειρηματική μας στρατηγική ακριβώς πάνω σε αυτή. Για κάθε αγοραστή κουζίνας φυτεύουμε ένα δέντρο έτσι ώστε η ενέργεια που έχει καταναλωθεί να επιστραφεί στο περιβάλλον. Παράλληλα, αναπτύσσουμε το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, πρωτίστως αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα.

«Για κάθε αγοραστή κουζίνας φυτεύουμε ένα δέντρο έτσι ώστε η ενέργεια που έχει καταναλωθεί να επιστραφεί στο περιβάλλον».

Γενικά, πιστεύετε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που σας αφορά σαν κλάδο και ποιες ενέργειες έχετε δρομολογήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Το πιο βασικό για εμάς όταν σχεδιάζουμε μια κουζίνα είναι ο άνθρωπος. Για εμάς παίζουν τα πάντα ρόλο, το φύλο, η ηλικία, το ύψος, το βάρος, οι διατροφικές συνήθειες, το επάγγελμα, τα χόμπι, οι ώρες που περνά κάποιος στον χώρο της κουζίνας και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που είναι κρίσιμα για τον σχεδιασμό. Η εργονομία, μετά τον άνθρωπο, είναι ο άξονας πάνω στον οποίο σχεδιάζουμε.

Σε αυτό το σημείο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει λειτουργήσει βοηθητικά, καθώς μας επιτρέπει να διατηρούμε όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες των πελατών μας. Όλη η διαδικασία του σχεδιασμού και της τελικής υλοποίησης μιας κουζίνας στηρίζεται στο feedback των πελατών. Για κάθε στάδιο μέχρι την τελική τοποθέτηση της κουζίνας ο πελάτης λαμβάνει ερωτηματολόγια τα οποία καταχωρίζονται στη βάση μας και μέσω αυτών μπορούμε να ελέγχουμε τη διαδικασία. Έχουμε σχέδια να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT, όταν ολοκληρώσουμε την έρευνά μας.

«Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι 100% φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Σκοπεύετε να ιδρύσετε Ακαδημία για Πιστοποίηση Σχεδιασμού Κουζίνας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για αυτήν την πρωτοβουλία;

Για μια δεκαετία ο κλάδος της οικοδομής παρουσίασε μεγάλη πτώση. Αυτό δεν βοήθησε να βγει στην αγορά η δεύτερη γενιά και παρατηρείται έντονα μια δυσκολία στην εύρεση προσωπικού. Κρατώντας από την πλευρά μας μια ομάδα έμπειρων σχεδιαστών και ανθρώπους γύρω από τον χώρο της κουζίνας ετοιμάζουμε μια «ακαδημία» που θα πραγματοποιούμε σεμινάρια σε νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στον κλάδο. Έχουμε σκοπό να απορροφήσουμε τους περισσότερους από αυτούς που θα επιλέξουν να κάνουν τα σεμινάρια.

Πώς βλέπετε την πορεία του κλάδου σας και ποια σχέδια ετοιμάζετε στο άμεσο μέλλον;

Πιστεύω ότι την επόμενη πενταετία ο κλάδος θα αντιμετωπίσει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, κάτι το οποίο απασχολεί πολλούς επιχειρηματίες από διάφορους τομείς της οικονομίας. Για αυτό τον λόγο εκτιμώ ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην επόμενη γενιά, εκπαιδεύοντας και διατηρώντας το ταλέντο τους και αναβαθμίζοντας την εταιρική κουλτούρα. Η συνέχεια και η συνέπεια είναι δύο πολύ βασικές αξίες πάνω στις οποίες πρέπει να στηρίζεται μια επιχείρηση σήμερα. Σχετικά με εμάς, τον Μάιο του 2023 θα θέσουμε σε πιλοτική εφαρμογή στη Βούλα ένα νέο υβριδικό κατάστημα Gruppo Cucine – Miele με 50-50 συνιδιοκτησία, όπου θα βρίσκονται δικά μας προϊόντα και προϊόντα της εταιρείας Miele.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου