Γιούνκερ: Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν θα είναι ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα

Γιούνκερ: Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων δεν θα είναι ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα
epa05840706 EU Commission President Jean-Claude Juncker (L) and European Council President Donald Tusk (R) give a press briefing at the end of the second day of the European spring summit in Brussels, Belgium, 10 March 2017. EPA/OLIVIER HOSLET

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, οι αντιδράσεις των ανατολικών χωρών στο σχέδιο της νέας ΕΕ, ήταν έντονες.

Η Ευρώπη «των πολλών ταχυτήτων» που θέλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το Brexit, προς μεγάλη απογοήτευση των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει στόχο να δημιουργηθεί «ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Παρατήρησα, όχι χωρίς έκπληξη, πως αυτό θεωρείται από ορισμένους συναδέλφους εισαγωγή μιας νέας γραμμής διαχωρισμού, σαν ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Δεν είναι αυτή η πρόθεση», διαβεβαίωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε επίσης πως ελπίζει να δει μια μέρα «τους Βρετανούς να ανεβαίνουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης.

«Ελπίζω πως θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης, δήλωσε στις Βρυξέλλες στο τέλος των συνομιλιών των 27, χωρίς τη Βρετανία, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Μέρκελ: Ενότητα μέσω της διαφορετικότητας

Η ΕΕ θα διακηρύξει «την ενότητά της μέσα από τη διαφορετικότητα» κατά τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, κατά την οποία θα γιορταστούν τα 60 χρόνια της Ένωσης, δήλωσε στις Βρυξέλλες η Άνγκελα Μέρκελ.

«Το σύνθημα είναι ότι είμαστε ενωμένοι, αλλά ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα», εξήγησε η Μέρκελ αναφορικά με τον στόχο της συνόδου κορυφής της Ρώμης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου με τη συμμετοχή των 27 χωρών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία.