Gizelis Robotics: Η ρομποτική ως δύναμη θετικής ανατροπής και εκσυγχρονισμού

Gizelis Robotics: Η ρομποτική ως δύναμη θετικής ανατροπής και εκσυγχρονισμού
«Η ρομποτική και ο αυτοματισμός αποτελούν δύναμη θετικής ανατροπής και εκσυγχρονισμού. Είναι συνώνυμα της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης», δηλώνει στο Fortune Greece o Ευάγγελος Γκιζελής, CEO της Gizelis Robotics.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Ευάγγελος Γκιζελής, CEO Gizelis Robotics

Οι βιομηχανικές εφαρμογές που αναπτύσσετε δημιουργούν σπουδαίες επαγγελματικές ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης για ανθρώπους με τεχνογνωσία στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Πώς αναπτύσσετε ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του R&D και πώς αποτιμάται η δουλειά τους στην αξία της εταιρείας;

Οι εφαρµογές σύγχρονων συστηµάτων ροµποτικής και αυτοµατισµού αναβαθµίζουν καθήκοντα, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις υφιστάµενες και δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηµατική ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό προσδίδουν προστιθέµενη αξία στις παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και στην κοινωνία, µέσα από τη συνολική µεγέθυνση της απασχόλησης. Η δύναµη µιας εταιρείας όπως η δική µας, που αναπτύσσεται στον τοµέα υψηλής τεχνολογίας, είναι το ανθρώπινό της κεφάλαιο. Στην Gizelis Robotics, µε την οµάδα των ταλαντούχων µηχανικών µας στο τµήµα R&D και µε τις συνεργασίες µας µε πανεπιστήµια και φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναβαθµίζουµε διαρκώς τις ολοκληρωµένες λύσεις «smart manufacturing» που προσφέρουµε στην αγορά, κάνοντας πράξη τον παραγωγικό ψηφιακό µετασχηµατισµό µε όρους Industry 4.0.

Πώς συνεισφέρει η ρομποτική στη διαχείριση των επιπτώσεων της δραστηριότητας ενεργοβόρων βιομηχανιών στο περιβάλλον και τι σχεδιάζετε σε αυτό τον τομέα;

Η «πράσινη» µετάβαση, σε συνδυασµό µε τον ψηφιακό µετασχηµατισµό, είναι από τα θέµατα µε τα οποία καλούνται να αναµετρηθούν οι διοικήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων −και όχι µόνο των ενεργοβόρων βιοµηχανιών− σε όλο τον κόσµο. H τεχνολογία και η καινοτοµία παίζουν σηµαντικό ρόλο στην προσπάθεια προσαρµογής. Όλα αυτά τα έχουµε λάβει υπόψη στον σχεδιασµό και των δικών µας συστηµάτων. Τα ροµποτικά συστήµατα τεχνητής νοηµοσύνης, όπως αυτά που σχεδιάζουµε, βελτιώνουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιµότητα στην παραγωγή, επειδή µπορούν να είναι εξαιρετικά ακριβή και να ελαχιστοποιούν τα σφάλµατα, µειώνοντας την κατανάλωση πόρων και ενέργειας. Για παράδειγµα, το νέο αυτόνοµο ροµπότ απολύµανσης ROBOTSAFE™ πετυχαίνει µεγάλη εξοικονόµηση µπαταρίας µέσα από τον υπολογισµό πάντα της πιο σύντοµης διαδροµής που εκτελεί, ενώ, εν γένει, τα ροµπότ έχουν εξαιρετικά µικρή ενεργειακή κατανάλωση.

Πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο σας οι επιχειρήσεις – πελάτες σας; Ως έναν συνεργάτη που τις βοηθά να γίνουν πιο παραγωγικές μειώνοντας λειτουργικά κόστη ή ως έναν συνεργάτη που τις βοηθά να γίνουν ευέλικτες και «έξυπνες»;

Πιστεύω ότι συµβαίνουν και τα δύο: το αποτέλεσµα της αυτοµατοποίησης είναι η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, η κάθετη αύξηση της παραγωγικότητας, η µείωση της έντασης εργασίας στις χειρωνακτικές εργασίες, η θεαµατική βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και η διαρκής ευελιξία στην παραγωγή νέων προϊόντων. Από τα έξυπνα συστήµατα για παλετοποίηση µέχρι το «έξυπνο εργοστάσιο», οι ροµποτικές εφαρµογές αυτοµατισµού µεταµορφώνουν τις γραµµές παραγωγής, καθιστώντας τες πιο παραγωγικές και πιο έξυπνες. Η εταιρεία µας παρακολουθεί όλες τις διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις στο Industry & Factory 4.0, στο smart manufacturing, σε συνδυασµό µε ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρµογές 5G και IoT.

Η Gizelis Robotics έχει διαπρέψει στηριζόμενη και στην εδραιωμένη παρουσία της μητρικής εταιρείας στην παγκόσμια αγορά. Ποια στρατηγική θα καταστήσει βιώσιμη αυτήν τη δυναμική φέρνοντας διακρίσεις και στο μέλλον, όταν θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά της ρομποτικής;

Η καινοτοµία βρίσκεται βαθιά στο DNA µας. Πρόσφατα αναγνωριστήκαµε στις top 5 νεοσύστατες ροµποτικές εταιρείες του κόσµου για βιοµηχανικές εφαρµογές ροµποτικής. Τα «υλικά» για να πετύχουµε αυτήν τη διάκριση; Δουλέψαµε συστηµατικά και µε στόχο, για να αποτελούµε σηµείο αναφοράς και αναπόσπαστο κοµµάτι της επιτυχίας των συνεργατών µας, που µας εµπιστεύονται και είναι σηµαντικοί «παίκτες» εντός και εκτός συνόρων· να παράγουµε πρωτοποριακή made in Greece τεχνολογία αιχµής και να αναπτύσσουµε στρατηγικές συνεργασίες µε τους leaders του χώρου της ροµποτικής επεκτείνοντας µεθοδικά το δίκτυο µας διεθνώς.

Ποια είναι η προσωπική σας θέση για τον συμπεριληπτικό καπιταλισμό και πώς αντιλαμβάνεστε το doing well by doing good;  

Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι από τη φύση της μια διαδικασία δημιουργίας, που προσθέτει αξία και φέρνει ευημερία ευρύτερα στην κοινωνία. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις είναι δύναμη θετικής αλλαγής και επιταχυντής προόδου και έτσι προσλαμβάνονται σήμερα από την κοινωνία. Η επιχείρηση, ειδικά στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του πράσινου μετασχηματισμού, δεν λογοδοτεί μόνο στους μετόχους της αλλά στους συμμετόχους της με ενσυναίσθηση για το σήμερα και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε ως επιχειρηματικός ηγέτης στη νέα κανονικότητα – το new normal, που δεν έχει καμία σχέση πλέον με το business as usual;  

Πιστεύω ότι η ρομποτική και ο αυτοματισμός, αποτελούν δύναμη θετικής ανατροπής, και εκσυγχρονισμού. Είναι συνώνυμο της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Η πανδημία υπήρξε για εμάς περίοδος συνεχούς ανάπτυξης. Δυναμώσαμε, μεγαλώσαμε, βγάλαμε νέα προϊόντα και έξυπνα συστήματα. Συνεχίζουμε με στόχο η GIZELIS ROBOTICS να αποτελεί επιλογή των κορυφαίων παραγωγών, διεθνώς.